Dakar

Dakar 2017: Paulo Goncalves pakt dagzege, Maikel Verkade beste Nederlander

Uitgegeven door Marcel de Graaf • 13 januari 2017 21:39 • Print artikel

Honda-rijder Paulo Goncalves heeft de elfde etappe van de Dakar Rally gewonnen. Hij bleef in de etappe van San juan naar Rio Cuarto zijn teamgenoot en Joan Barreda een klein minuutje voor. De derde plaats was voor Yamaha rijder Adrien van Beveren die hiermee zijn slechte resultaat van de tiende etappe (17e) weer een beetje weet goed te maken. Voor Sam Sunderland is het in de laatste etappes vooral zuinig rijden en geen onnodige risico's te nemen om zo zijn eerste Dakar zege te behalen. Hij verloor weer wat tijd op Barreda, ruim zes minuten, maar behoudt een ruime marge op de nummers twee en drie in het algemene klassement. Matthias Walkner, ook zijn teamgenoot bij KTM, volgt op 33 minuten als nummer twee.

Goncalves

Tussen de beide Nederlanders is iedere dag wel een kleine strijd wie als beste landgenoot geklasseerd mag worden en vandaag was het Maikel Verkade die als 45e over de finish kwam, met als 46e Robert van Pelt met ruim 5 minuten achterstand op Verkade.

Met nog een etappe te gaan kan Sam Sunderland opgaan voor zijn eerste Dakar-zege. Voor de overige podiumplaatsen is er nog een grote strijd tussen Walkner die tweede staat op 33 minuten, met Yamaha-rijder Van Beveren op de derde plek op 4 minuten achterstand op plaats drie. Kleiner is het verschil met de nummer 4, de Spaanse KTM-rijder Gerard Farres Guell die slechts twaalf seconden achterstand heeft op de Fransman en er morgen alles aan zal doen om ervoor te zorgen dat het een volledig KTM-podium wordt.

Robert van Pelt zal zo goed als zeker de beste Nederlander worden in deze editie van Dakar. Hij staat nu op een 43e plaats en Maikel Verkade staat op een achterstand van ruim anderhalf uur op Van Pelt als 50e.

In het kist-klassement zal er voor Van Pelt ook weinig veranderen. Hij staat op dit moment op de vierde positie en zonder mechanische of lichamelijke problemen voor hemzelf als zijn concurrenten zal daar geen verandering meer in komen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS