Dakar

Dakar 2017: Kolomy wint nipt eerste etappe bij de trucks voor Ton van Genugten en Martin van den Brink

Uitgegeven door Mitchell Koolen • 2 januari 2017 20:48

Martin Kolomy is de winnaar van de eerste dag in de Dakar 2017 bij de categorie trucks. De korte proef over 39 kilometer ging van start in Asuncion in Paraguay. Even leek het erop of dat Ton van Genugten de zege kon pakken bij de vrachtwagens, maar hij kwam net dertien seconden tekort op de Tatra van Kolomy. Martin van den Brink zat er kort achter met 25 seconden. Hij haalde zo een mooie derde plaats binnen. Een mooie beloning voor de doorzetters van het Mammoet Rallyteam, die in 2016 tot tweemaal toe een wedstrijdtruck moest afschrijven vanwege een brand.

DAkar 2017 dag 1

Gerard de Rooy kreeg het even nog warm in de cabine van de Iveco, linksachter waren wat problemen met de remmen van de Iveco Powerstar, die gloeiend heet waren geworden. Voor De Rooy viel de schade mee. Hij kwam met zijn Iveco in een tijd van 30 minuten en 42 seconden over de streep en hield er een vijfde plaats aan over. Hans Stacey die het aan de stok had met zijn remmen kwam met een elfde tijd over de streep met een achterstand 1 minuut 33 seconden op de winnaar Kolomy.

De Kamaz-dreiging is vooralsnog uitgebleven, maar de Rally is nog lang. De Russen kwamen niet voor in de top vijf, wel staan er negen Nederlanders op dit moment in de top 20. De verschillen in de top drie zijn klein maar zeker belangrijk voor de start van morgen.