Dakar

Bernhard ten Brinke tussen de wereldtop in Dakar: "Helemaal op koers en alles verloopt naar plan"

Uitgegeven door Johan Vis • 9 januari 2018 07:21 • Print artikel

Ondanks twee lekke banden heeft Bernhard ten Brinke goede zaken gedaan tijdens de derde etappe van de Dakar Rally 2018. Na een special stage in twee delen finishte de Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa als zevende, op 18,07 min. van winnaar en Toyota-teamgenoot Nasser Al-Attiyah. Met zijn Franse navigator Michel Perin klom Bernhard van de negende naar de zevende positie in het algemeen klassement.

Bernhard ten Brinke

Vanuit Pisco zette de Dakar karavaan koers naar San Juan De Marcona. De proef bestond uit twee delen. De eerste 80 km werd de route van gisteren in tegengestelde richting bedwongen. Bernhard en Michel sneden met hun fabrieks Toyota HiLux als een warm mes door de boter, getuige een prachtige vierde plaats. “Het liep lekker. We gingen heel mooi door de duinen”, vertelde Bernhard.

Véél stenen
Na een neutralisatie van vier kilometer wachtte het laatste deel van de special stage: 220 km met een mix van verraderlijke duinen en paden met véél stenen. “Een aantal duinen bleken echt enorm hoog, anderen weer heel zacht. De felle zon maakte het rijden nog lastiger.” De Toyota equipe overwon de bergen van zand zonder problemen.

Dit kon helaas niet gezegd worden van de off road paden bezaaid met stenen. Na 100 kilometer raakte een band lek. “Aan de binnenkant zat een flinke scheur. D’r zat niets anders op dan wisselen.” Met ruim twee minuten vertraging dook de Toyota fabrieksequipe weer de duinen in.

Risico’s minimaliseren
“We kwamen in dat laatste gedeelte zeer veel afstappen tegen (duinen die abrupt eindigen, red.) die niet als gevaarlijk in het roadbook stonden aangemerkt”, legt Bernhard uit. “We hebben gekozen voor een behoudende rijstijl om risico’s te minimaliseren.” Een band die van de velg liep in de boterzachte duinen, betekende dat Bernhard en Michel weer een wiel moesten wisselen en opnieuw 2 minuten tijdverlies incasseerden.

Aan de finish was Bernhard boven alles zeer te spreken over het verloop van de dag en de zevende plaats in het dagklassement. “Ik ben heel erg tevreden over wat we hebben gepresteerd. De Toyota HiLux doet het erg goed, bovendien raken Michel en ik steeds meer op elkaar ingespeeld. Vandaag heeft Michel echt een super job geleverd.”

Van negen naar zeven
De zevende plaats in de derde etappe zorgt dat Bernhard en Michel in het algemeen klassement zijn geklommen van P9 naar P7. “We liggen helemaal op koers en alles verloopt naar plan”, besluit Bernhard ten Brinke tevreden. Morgen wacht een ‘rondje’ San Juan de Marcona van 444 kilometer waarvan 330 km op snelheid.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS