Dakar

Bernhard ten Brinke racet in het kielzog van Nasser Al-Attiyah in de grote zandbak: "Toyota geweldig"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 januari 2018 15:09 • Print artikel

Bernhard ten Brinke kijkt positief terug op de eerste serieuze duinenetappe van de Dakar 2018. De Nederlandse fabriekscoureur van Toyota Gazoo Racing South Africa kreeg samen zijn Franse navigator Michel Perin 267 km zand en duinen voor zijn kiezen en finishte als 10e, op net geen twintig minuten van winnaar Cyril Despres. “Een prima dag. Twee foutjes kostten ons acht minuten, dat is jammer maar niet meer dan dat. De wedstrijd is nog lang.”

null

In het kielzog van teamgenoot Nasser Al-Attiyah racete Bernhard als tweede de grote zandbank in rond Pisco voor de tweede etappe van de Dakar Rally 2018. Aangezien de auto’s vertrokken voor de motoren, moest helemaal zelf het spoor worden gezocht. Tot kilometer 120 reed het Nederlands/Franse duo het gat naar Al-Attiyah dicht.

“Ik kon Nasser prima volgen, totdat we een rondje moesten draaien op een duin en vast kwamen te zitten op een plateau (vlak deel van een duin, red.). De auto moest worden gekrikt en de zandplaten gebruikt om weer los te komen. Dat kostte zo’n vier minuten”, vertelt Bernhard.

Flinke klappen
Door de vele ‘gebroken’ duinen in de laatste 100 kilometer van de special werd de Toyota HiLux flink op de proef gesteld. Maar zowel Bernhard, Michel als de HiLux gaven geen krimp. “Als zo’n duin ineens ophoudt bij het afdalen maak je flinke klappen. Het was dus best een heftige stage, maar de Toyota deed het geweldig. En wij hebben er ook niets aan overgehouden.”

Het venijn zat ook in de staart, want de organisatie bezorgde de equipes een zoektocht naar een verborgen way point in de laatste 10 km. “Onze koers lag net iets teveel naar links, waardoor we terug moesten rijden om het te vinden. Daarmee lieten we opnieuw een minuut of 4 liggen.”

‘Gewoon een goede dag’
Van het kleine tijdverlies ligt de Nederlandse fabrieksrijder echter geen moment wakker. “Ik ben onderweg met een voor mij volledig nieuwe Toyota en dit is de tweede dag dat Michel en ik samen rijden. Het was dus gewoon een goede dag”, concludeert Bernhard.

De derde etappe van de 40ste Dakar Rally loopt van Pisco naar San Juan de Marcona. De totale afstand bedraagt 504 km, waarbinnen Bernhard ten Brinke en Michel Perin een special stage van 296 km moeten afwerken in hun Gazoo Racing Toyota.

In het algemeen klassement staan Bernhard en Michel op de negende plaats, op 17.43 min. van leider Cyril Despres.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS