Dakar

Bernhard ten Brinke knokt zich naar voren: “Ongelofelijke zware dag! Ik kon het tempo van Sebastien Loeb prima volgen"

Uitgegeven door Johan Vis • 10 januari 2018 03:12

In de zwaarste Dakar etappe tot nu toe hebben Bernhard ten Brinke en Michel Perin zich op indrukwekkende wijze staande gehouden. In de vierde rit over 330 km, gewonnen door Sebastien Loeb, moest onder meer een 100 km lange duinenpartij worden overwonnen. Strategisch rijden resulteerde uiteindelijk in een achtste plaats algemeen als beste van de drie Toyota Gazoo Racing South Africa equipes. In het algemeen klassement stijgen Bernhard en Michel liefst twee posities, naar de vijfde plaats.

Bernhard ten Brinke

“Wat een ongelofelijke zware dag”, waren de eerste woorden van Bernhard ten Brinke bij terugkeer in het bivak bij San Juan de Marcona. De dag opende relatief makkelijk met een massastart met vier auto’s op het strand, waarna het parcours overging in een smalle rivierbedding. Net voor de duinen zorgde een scherpe steen voor een lekke band. “Jammer, want tot dan toe kon ik het tempo van Sebastien Loeb prima volgen”, meldde de Nederlandse Toyota fabriekscoureur.

‘Niet te gek, niet te hard’
Net voordat de serieuze duinen opdoemden liet navigator Michel Perin zijn ervaring gelden. Om de monsterlijke bergen van zand door te komen werden de banden afgelaten, om zo meer grip te hebben in het dunne zand. “We zijn op goed tempo door de duinen gegaan; niet te gek, niet te hard.”

Uitdaging van de dag vormde een waypoint die ‘verstopt’ lag bovenop een immens hoge duin, die amper te beklimmen leek. “Onze koers lag net iets teveel naar rechts, dus we moesten tegengesteld terugrijden. Aangezien ik geen zin had in een frontale botsing hebben we een ruimere aanloop genomen en nogmaals de banden af laten lopen. Dit kostte ons 25 min extra, maar het waypoint was tenminste binnen!”

Toyota gaf geen krimp
Bij het afdalen van de laatste duin van de dag bewees de Toyota HiLux weer eens zijn solide constructie. Bij de flinke afstap landde de rallywagen hard op de neus, maar gaf geen krimp. “Ik ben blij met mijn Toyota. We hadden ook op het dak kunnen eindigen.” Met hulp van de rijplaten konden Bernhard en Michel weer verder, waar een WRC-parcours wachtte in de kilometers tot aan de finish. “Dat was wel even lekker na zoveel zand”, genoot de rallyrijder.

Bernhard keek na een bewogen dag tevreden terug op de zwaarste ‘special’ tot nu toe: “Zo’n 25 minuten verliezen bij dat waypoint is natuurlijk niet wat je wilt. Maar als je nu kijkt wat voor veldslag het is geweest vandaag, dan ben ik helemaal happy met wat Michel en ik hebben gepresteerd. Na vandaag zijn we vijfde in het algemeen klassement. Dat betekent dat we er gewoon goed bij staan!”

De vijfde etappe van de Dakar Rally 2018 loopt morgen van San Juan de Marcona naar Arequipa. De totale afstand die Bernhard en Michel moeten afleggen is 934 km waarvan 268 km Special Stage.

Heb je het nieuwe lot al? De laatste dag voor de volgende trekking van Staatsloterij. Vergeet hem niet.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS