Dakar

Bernhard ten Brinke en de inktzwarte dag in Dakar: "Exacte oorzaak nooit weten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 10 januari 2016 07:07

Het is de dag na de felle brand die Bernhard ten Brinke en Tom Colsoul beroofde van hun ambitie om bij de beste vijf equipes in de Dakar Rally 2016 te finishen. Met de coureur uit Zeddam kijken we terug op de rampspoed van de voorgaande etappe, nemen de hoogtepunten van de veel te korte rally door en kijken voorzichtig naar de toekomst.

Bernhard ten Brinke Dakar Rally 2016

1. Hoe is het met Tom en jou en hoe hebben jullie geslapen?
“Je zult je kunnen voorstellen dat Tom en ik er gisteren emotioneel flink doorheen zaten. Je ziet het vuur oplaaien en weet dat de auto niet te redden is. Je voelt je machteloos. Ineens houdt het op. En dan krijg je een flinke tik, ook omdat we al aardig vermoeid waren met 520 km achter de rug. Slapen ging ook lastig. Het blijft door je hoofd spoken.”

Overdrive Toyota Hilux Ten Brinke Dakar 2016

2. Is er al een aanwijzing voor de oorzaak van de brand die jullie Toyota is de as legde?
“Nee, de exacte oorzaak zullen we waarschijnlijk nooit te weten komen. Misschien is het gewisselde kapotte wiel zo warm geweest dat het door de rijwind spontaan is ontbrand achterin de Toyota.”

3. Hoe kijk je terug op gisteren nu je een nacht hebt geslapen?
“Als een inktzwarte dag waarin wij domme pech hebben gehad.”

Bernhard ten Brinke wint proloog Dakar 2106

4. Jullie Dakar 2016 zit er veel te snel op en is een rally van uitersten gebleken: jullie winnen de proloog en zes dagen later brandt je auto tot de grond toe af...
“Het winnen van de proloog was onverwacht en fantastisch! Je krijgt zoveel energie van zo’n prestatie. Daarna hebben we ons continue bij de beste 8 gemeld, tussen voormalig wereldkampioenen rally en oud-winnaars van de Dakar Rally. We hebben onze potentie getoond, maar mogen door grote pech het karwei niet afmaken. Dat is heel erg zuur.”

“Gisteren was een inktzwarte bladzijde, maar voor het overige kijk ik erg positief terug op de resultaten van Tom en mij en naar de samenwerking met Overdrive Racing. Zowel Tom als het team van Jean-Marc (Fortin, red.) hebben mij de kans gegeven om in de top mee te rijden.”

5. Wat hebben jullie meegekregen van de enorme steun uit Nederland van fans en sponsoren?
“Gisteren kregen we pas echt door hoeveel mensen ons gevolgd en gesteund hebben de afgelopen week! Wij hebben de reacties op Twitter en Facebook allemaal zitten lezen en het doet Tom en ik erg goed. Het medeleven en de lieve berichtjes van onze familie, onze sponsoren en de fans hebben ons gisteren echt steun gegeven en opgebeurd. Ik wil iedereen - ook namens Tom - bedanken voor de support. Speciaal wil ik mijn vrouw en mijn kinderen enorm bedanken voor hun medeleven!”

6. Tot slot: zien we jullie in 2017 terug in de Dakar?
“Ik vind het nu nog te vroeg om over de Dakar 2017 te praten. Maar wie mij een beetje kent, weet dat ik niet snel opgeef. Zodra er duidelijk is, horen jullie het direct!”

Bernhard ten Brinke wordt gesteund door: Eurol, Multicycle, Tricorp, Beelen, Etna, Farmlight Lampoil, Bribus Keukens, Bribus Extra, Houcon en Logisz.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS