Dakar

Bernhard ten Brinke boekt progressie op weg naar Dakar Rally: "Een goede voorbereiding"

Uitgegeven door Johan Vis • 13 oktober 2017 02:02 • Print artikel

Zoals voorspeld kreeg Bernhard ten Brinke niets cadeau in de Rally van Marokko. De ‘mini Dakar’ door de Sahara bleek opnieuw veeleisend voor rallywagen, coureur én navigator. Na zes dagen rallyrijden finishte de rallyrijder uit Zeddam met navigator Stéphane Prévot als twaalfde algemeen. “Met de eindklassering ben ik niet tevreden, maar dit was absoluut een goede voorbereiding op de Dakar Rally.”

Bernhard ten Brinke

De organisatie had de tiende verjaardag van de Oilibya Rallye du Maroc aangegrepen om de editie van 2017 extra te kruiden. Ruige offroad-wegen, droge of minder droge rivierbeddingen en natuurlijk de duinen van de Sahara; alles was present tijdens de zesdaagse wedstrijd in het zuid-oosten van Marokko.

Inhaalrace
Bernhard ten Brinke en Stéphane Prévot openden met de vijftiende tijd op de eerste proef, wat de equipe de tweede dag motiveerde tot een indrukwekkende inhaalrace. Gestart als vijftiende was het Nederlands-Belgische duo opgestoomd tot de tweede plaats, totdat plotseling een technisch probleem opspeelde.

“Na 240 kilometer proef en nog negentig te gaan wilde de auto ineens niet meer starten”, zegt Bernhard ten Brinke. “Na 45 minuten zoeken vonden we het euvel: een afgebroken sensor. Na een noodreparatie konden we weer door.” De vertraging bracht een 21ste plek in het dagklassement en de realiteit dat een topklassering die dag in rook was opgegaan.

‘Warm mes door de boter’
In de derde etappe kon Bernhard voor het eerst deze rally de kunst van het duinen rijden aanscherpen met dertig kilometer door de Sahara. “We gingen als een warm mes door de boter. De Toyota geeft ook onder die zware omstandigheden geen krimp.” Een dag later - op zondag - werd ook een ander ‘Dakar-element’ toegevoegd: de marathonetappe, waarbij de monteurs niet aan de auto mogen sleutelen.

In het eerste deel klommen Bernhard en Stéphane van de twaalfde naar de 6e positie, voordat de etappe na 173,5 kilometer werd geneutraliseerd door hevige regenval. Tijdens de tweede sectie van de monsteretappe over 170 kilometer sleepte het duo een zevende tijd uit het vuur, terwijl in de korte slotetappe vol listige navigatiekwesties als negende werd aangetikt.

Verbeterpunten
“Deze Rally van Marokko was een serieuze testcase. Met de snelheid zit het helemaal goed. De Toyota is competitief en deze rally heeft mij als rijder absoluut geholpen om weer in het ritme te komen op weg naar de Dakar Rally. Ik weet waar de verbeterpunten liggen en daar ga ik de komende weken mee aan de slag.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS