Karting • CIK-FIA

Tijmen van der Helm vice-kampioen in Academy Trophy dankzij razendknappe derde plaats in slotrace!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 27 juli 2017 08:34 • Print artikel

ALAHARMA – In een weekeinde waarin hij liet zien keihard te kunnen knokken, werd karter Tijmen van der Helm zondag vice-kampioen in de CIK-FIA Academy Trophy. Op het Mika Salo-circuit in het Finse Alaharma werd het dertienjarige talent uit Den Hoorn derde in de finale na een indrukwekkende inhaalslag in de laatste races van het prestigieuze talentenkampioenschap.

Tijmen van der Helm sterk gereden

Tijmen zei het na afloop onomwonden: “Dit waren mijn beste races van het seizoen. Vooral de finale. Het ging echt heel goed.” Want in die finale was hij derde geworden. Sowieso een knap resultaat in een indrukwekkend internationaal topveld waarin de beste talenten van de wereld uitkomen, maar helemaal gezien zijn mindere kwalificatie. Daarin was hij door een probleem met zijn nek (“Die schoot in de laatste ronde helemaal vast”) niet verder gekomen dan de 26ste tijd.

Dat betekende dat hij in de drie daaropvolgende heats veel plekken goed moest zien te maken om nog iets van een goede uitgangspositie voor de finale te kunnen hebben. En dat deed hij wonderwel. Niet meer geplaagd door de plotselinge nekproblemen werd hij in de eerste en de tweede heat zevende en in de derde heat zesde. “Ik moest gewoon zover mogelijk naar voren zien te rijden”, klonk het nuchter uit Tijmens mond. “Dat lukte gelukkig.”

Zijn uitslagen in de heats betekenden uiteindelijk de twaalfde startplaats voor de finale. Na een redelijke start, waarin hij als twaalfde door de eerste bocht kwam, kon zijn opmars beginnen. “Ik moest behoorlijk veel mensen inhalen en er zaten vaak grote gaten tussen de rijders.” Een pittige klus dus, maar de getalenteerde Zuid-Hollander was vastbesloten om zich naar voren te rijden. En dat ging prima: “De kart was goed, alles was goed eigenlijk.”

Dat bleek dan ook. De ene na de andere tegenstander werd verschalkt door een nietsontziende Tijmen. Een paar ronden voor het einde kwam hij vierde te liggen maar was er een gat van zo’n tien meter op de nummer drie. “Met nog een ronde te gaan had ik dat gat bijna dichtgereden. Het was toen nog maar twee of drie meter en toen begon de nummer drie te verdedigen.”

Dat was in eerste instantie koren op de molen van Tijmen, want zo kon hij razendsnel tot aan de bumper van zijn concurrent komen. “Op een gegeven moment miste hij een bocht bijna helemaal en toen kwam ik naast hem te rijden. We reden vlak langs de rails en ik kon hem net voorbij. Daarna heb ik verdedigd en ben ik derde geworden.”

podium Tijmen van der Helm

Het was voldoende voor de fantastische tweede plaats in de eindstand van het kampioenschap en dus de prestigieuze titel van vice-kampioen van de CIK-FIA Academy Trophy. Tijmen glunderde. “Ik ben echt superblij. Ik vond het heel goed gaan. Xavier heeft ook heel erg goed geracet”, toonde hij zich sportief naar de winnaar van het kampioenschap Xavier Handsaeme.

Wie denkt dat Tijmen met deze schitterende prijs op zak nu op zijn lauweren gaat rusten, heeft het mis. Hij is nog actief in het Europees kampioenschap Rotax Max, het Nederlands kampioenschap Rotax Max en het OK Junior-kampioenschap. “Ik moet nog heel veel rijden”, zei hij. “En hopelijk ga ik ook nog heel veel winnen!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS