Karting • CIK-FIA

Tijmen van der Helm naar raceteam van ex-F1-coureur Ralf Schumacher: "Zoveel mogelijk leren"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 januari 2018 15:09 • Print artikel

DEN HOORN - Na zijn onwaarschijnlijk succesvolle seizoen 2017 had karter Tijmen van der Helm niet te klagen over belangstelling van teams in binnen- en buitenland. Uiteindelijk koos de dertienjarige rijder uit Den Hoorn voor de equipe van oud-F1-coureur Ralf Schumacher. Voor het Duitse kartteam komt hij in een Tony Kart uit in de zeer competitieve OK-klasse.

Tijmen van der Helm KSM Ralf Schumacher

Tijmen is opgetogen met zijn nieuwe omgeving. Want het team van Ralf Schumacher is natuurlijk niet het eerste de beste. "Ralf heeft heel veel ervaring en de faciliteiten bij het team zijn geweldig", verklaart hij zijn keus. "Ik hoop zo mijn weg omhoog in de sport te vinden."

Tijmen wacht nu een flinke uitdaging. Want hoewel hij in 2017 ongelooflijk veel indruk maakte door het Nederlands-, Europees- en wereldkampioenschap Rotax Max bij de Rotax Max Junioren te winnen en tweede te worden in de Academy-klasse, is de OK-klasse een flinke stap hogerop. Het supertalent uit Zuid-Holland komt tegen jongens uit de hele wereld te rijden die al enkele jaren in de klasse uitkomen. Bovendien domineren de fabrieksteams er de paddock.

"Het wordt dan ook een leerjaar. Ik wil zoveel mogelijk leren van de jongens die al een paar jaar in de klasse rijden", zegt Tijmen die bovendien veel hoopt op te steken van zijn ervaren teamgenoot Nicklas Nielsen. De Deense rijder heeft ook autosportervaring. "Hij heeft twee jaar in de Formule 4 gereden. Hij coacht bij Schumacher de jongere rijders."

Tot de jongere rijders behoort Tijmen zeker. En niet alleen binnen zijn team. In de OK is hij komend seizoen de één-na-jongste rijder. "Jonny Edgar is een maand jonger dan ik", zegt de jongeling die vrijdag (26 januari) veertien wordt.

Wat zijn klassementsambities betreft richt hij zich op zoveel mogelijk plaatsen in de top vijf of de top tien. "De OK is een lastige klasse. Het draaien aan de carburateur tijdens het rijden moet je voor elkaar hebben, al gaat dat al goed en je moet de kart veel meer laten rollen om snel te zijn. Daar moet ik nog aan wennen. Verder is er gewoon heel veel concurrentie. Wat dat betreft wordt het wel spannender dan andere jaren, denk ik."

Tijmen van der Helm NK, EK en WK Rotax Max junior champion

Ook in 2018 heeft Tijmen een druk programma. Zo gaat hij de WSK Master Series, het EK van de CIK-FIA en het DKM rijden. Ook is het de bedoeling dat hij een aantal races in de X30 Senior-klasse meepakt, zoals het EK en mogelijk de WK in Le Mans. "Het wordt weer druk, maar het is goed om zoveel mogelijk wedstrijden te rijden. Zo kan ik veel leren."

Hoewel hij dit jaar bij een nieuw team rijdt, is zijn directe omgeving vertrouwd: Tijmen neemt zijn monteur van vorig seizoen, Tarra Tweehuizen, mee naar Schumacher. Samen met hem verwacht hij opnieuw een mooi seizoen tegemoet te gaan. Afgelopen week testte hij op het circuit in Adria zijn nieuwe kart. "De kart bevalt goed, we zijn alleen nog naar de juiste afstelling aan het zoeken. Maar de tijden waren dik in orde."

Komend weekeinde is hij opnieuw op het circuit te vinden. Ditmaal vanwege zijn deelname aan de Championscup van de WSK in Adria. "Ik kijk ernaar uit, ben heel benieuwd naar hoe het zal gaan!"

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS