Karting • CIK-FIA

Tijmen van der Helm knap naar tweede plaats bij EK CIK-FIA Academy in Genk: "Maximale eruit gehaald"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 18 mei 2017 19:10 • Print artikel

GENK – Het lijkt wel of Tijmen van der Helm niet slecht kán presteren. De dertienjarige karter uit Den Hoorn snelde zondag tijdens de eerste ronde van het EK CIK-FIA in de Academy-klasse naar een knappe tweede plaats en voegde daarmee de zoveelste podiumplaats toe aan zijn toch al imposante palmares voor dit seizoen.

Tijmen van der Helm


“Het ging goed”, zei Tijmen in Genk. “Het was een goede inhaalrace voor me.” Want hij had de finale vanaf de zesde plaats aangevangen en had bij de start zelfs nog twee plaatsen verloren. “Dat kwam doordat degene voor me slecht wegkwam.” Dat hij zich dan toch nog terug had weten te knokken in een groot, internationaal deelnemersveld, zegt veel over het talent en de snelheid van de sympathieke jongeling.

“Ik was de hele race aan het pushen. Er zat telkens een best groot gat tussen de rijders voor me.” Desalniettemin slaagde hij erin zich terug te knokken naar de tweede plaats, wat zijn podiumplaats des te meer glans gaf. Allicht had hij ook graag raceleider Mike van Vugt ingehaald, maar die bleek te ver weg. “Ik kon er echt niet meer naartoe rijden, maar ik ben blij met het resultaat.”

Tijdens de heats was Tijmen naar de respectievelijk vierde, tweede en derde plaats gesneld. Toch had hij zijn tweede plek in de finale niet meteen verwacht. “De laatste heat vond ik niet goed gaan en uiteindelijk moest ik als zesde starten in de finale”, legde hij uit. “Ik had ook nog een mindere start. Ik had gedacht vierde of misschien derde te kunnen worden. Dus met die tweede plek ben ik heel tevreden.”

Volgers van Tijmen zullen evenwel niet raar hebben opgekeken van zijn opmars in de finale. Hij rijdt het hele seizoen al zeer sterk. Hij wint veel, ook op internationaal niveau, en staat vrijwel altijd op het podium. Zijn tweede plaats in Genk paste dan ook naadloos in een seizoen dat tot dusver bol staat van de successen. “Het kan altijd beter, maar ik heb gewoon weer het maximale eruit proberen te halen en dat is gelukt.”

Met nog twee rondes te gaan in het EK is Tijmen goed op weg naar een podiumplaats in het eindklassement. Hij richt zich dan ook op een plaats in de top drie. “Er zijn maar drie races dit jaar voor de Academy, dus dan moet het de volgende races natuurlijk wel goed gaan. Maar lukt dat, dan komt het vast wel goed.”

Tijmen van der Helm


Voor Tijmen is de volgende race normaal gesproken al komende zondag, de derde ronde van het Nederlands kampioenschap die op de baan van Berghem wordt gehouden. Het NK maakt dit jaar niet officieel deel uit van zijn race-kalender, maar de vorige twee rondes heeft de karter uit het topteam van JJ Racing/JVD Power ook meegedaan en die nog gewonnen ook. Hij gaat dus aan de leiding in het kampioenschap. “Het is in ieder geval altijd leuk er te rijden”, hintte hij op aanwezigheid op de Brabantse piste.

Zijn eerstvolgende internationale race volgt over twee weken als hij in Salbris de tweede ronde van de Rotax Max Euro Challenge rijdt, ook daar staat Van der Helm in de kop van het klassement.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS