Karting • CIK-FIA

Kas Haverkort bewijst zijn klasse tijdens EK-debuut in Sarno

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 mei 2017 17:24 • Print artikel

SARNO – Het was voor Kas Haverkort zijn debuut in het Europees kampioenschap OK Junior en ook op dat hoge niveau bewees hij dat hij bij de top hoort. Op het circuit van Sarno toonde de dertienjarige karter uit Rheezerveen met de polepositie dat hij bijzonder weinig moeite heeft zich aan te passen aan de supersterke competitie.

Kas Haverkort


Tuurlijk, dat hij in de finale uitviel vanwege een verloren luchtfilter was een teleurstelling voor Kas, maar op dat moment had hij zichzelf en iedereen op de baan in Sarno allang bewezen dat hij dit jaar één van de toppers is in het EK. De sympathieke Overijsselnaar was tijdens de kwalificatie naar de poleposition gesneld en toonde daarna in de heats dat die snelle kwalificatietijd geen toevalstreffer was geweest. Hij pakte achtereenvolgens de zevende, vierde, derde en derde plaats.

Daarmee had hij overtuigend een plekje voor de finale afgedwongen. Ook daarin was Kas één van de snelsten, tot hij problemen kreeg met zijn luchtfilter. “Ik kreeg de zwarte vlag, dat vond ik natuurlijk jammer”, zei het jonge talent, die wist dat er behoorlijk wat had ingezeten voor hem in de finale. “Ik had een wat mindere start waardoor ik terugviel naar de dertiende plaats, maar een paar ronden later lag ik al achtste. Maar ja, toen ging mijn luchtfilter eraf.”

Toch was Kas uiteindelijk tevreden met de snelheid die hij het hele weekend toonde. “Het ging goed. Zeker voor mijn eerste EK.” Het bood volop perspectief voor de komende races in de titelstrijd. Kas gelooft er ook in dat hij vooraan kan strijden. “In het WSK deed ik dat ook en dat is eigenlijk hetzelfde niveau. Wat dat betreft wist ik wel dat het moeilijk zou zijn om te kunnen winnen. Maar de kwalificatie met de poleposition en de trainingen gingen al goed. Mijn zelfvertrouwen was goed. Ik had het gevoel dat ik kon winnen door de goede kwalificatie.”

Voor Kas is 2017 het eerste volledige seizoen van internationale kartwedstrijden en heeft de drang om zich te bewijzen met de kennis en vaardigheden die hij vorig jaar opdeed. “Ik heb veel van vorig jaar geleerd. Ik kan nu constant voorin rijden in zware kampioenschappen. In 2016 lukte dat in het DKM al wel, maar dit jaar gaat dat wel makkelijker. Ik voel dat ik beter ben geworden. Dat maakt het zelfs nog leuker om te rijden. Maar ik leer nog steeds heel veel.”

Zijn doelstellingen voor het seizoen zijn in ieder geval helder: top drie in het EK OK junior. “Ik ga gewoon proberen zoveel mogelijk op het podium te komen. Er zijn nog vier wedstrijden te gaan. En ik heb één schrapresultaat. De titel wordt misschien wel moeilijk, maar alles kan nog.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS