Karting • CIK-FIA

Bart Ploeg blij met plek in Zanardi-fabrieksteam en stap hoger naar OK junior: "Ik doe altijd mijn best"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 december 2017 16:06 • Print artikel

HEIJNINGEN – Bart Ploeg komt in 2018 uit voor het Zanardi-fabrieksteam. De elfjarige karter uit Heijningen wordt zo beloond voor het succesvolle afgelopen seizoen waarin Ploeg bij de Mini Junioren de KNAF Cup en het GK4-kampioenschap won en bovendien Benelux-kampioen werd. Bij de Italiaanse equipe zal hij gaan uitkomen in de OK Junior-klasse.

Bart Ploeg en Willemjan Keijzer Zanardi fabrieksteam

“Dit is heel gaaf. Normaal moet je veel zelf doen, maar bij een fabrieksteam krijg je topmateriaal rechtstreeks van de fabriek en krijg je heel veel ondersteuning”, zei een verheugde Bart. “Je krijgt dan meer informatie over de banen waar je moet rijden, meer hulp bij de afstelling van de kart.”

De plaats bij Zanardi heeft Bart verdiend door zijn sterke optreden in 2017. Daarin bewees hij niet alleen dat hij zeer snel is, maar ook de juiste instelling heeft het ver te brengen in zijn sport. Bovendien hebben zijn ouders Arjan en Marielle ook alles over voor hun kroost. Zo sleutelt vader Arjan bij alle trainingen en races. “Ik heb het afgelopen jaar elk weekend getraind. Zo hebben we heel veel dingen kunnen proberen om de perfecte afstelling van de kart te kunnen vinden.”

Hoewel de jonge karter overstapt naar een Italiaans fabrieksteam blijft de omgeving voor hem toch vertrouwd. Zijn teambaas van afgelopen seizoen, Willemjan Keijzer, gaat de equipe van Zanardi namelijk runnen. Bart is er blij mee dat hij met Keijzer kan blijven samenwerken. “Hij heeft me altijd heel goede tips gegeven, kan goed jonge kinderen begeleiden en weet superveel van het rijden met een grote kart.”

Met dat laatste doelt Bart op de OK Junior-kart. Die is veel groter, krachtiger en sneller dan die hij afgelopen seizoen gebruikte bij de Mini Junioren. Inmiddels testte hij al vier keer een OK Junior. Hij blikt er met genoegen op terug. “Het ging heel goed. Natuurlijk was het wel even wennen. Hij gaat verschrikkelijk hard; na de eerste paar rondjes voelde ik mijn nek wel een beetje. Nu ben ik eraan gewend en weet ik wat ik kan verwachten.”

In 2018 gaat de snelle Brabander uitkomen in de DKM en de ADAC. Mocht hij alsnog genoeg budget bij elkaar kunnen krijgen, dan wil het talent ook graag het Europees- of het Wereldkampioenschap te rijden. "Ik zoek nog wel een paar sponsors voor het EK en WK!" Om zo goed mogelijk voor de dag te komen tijdens zijn eerste race op 21 april (DKM) doet hij op 22 januari mee aan de collectieve test op het circuit van Adria in Italië, waar Mini Junioren-, OK Junior-, OK- en KZ-rijders tegelijkertijd in actie komen. “Dat heb ik begin dit jaar ook gedaan en dat is me toen goed bevallen. Ik heb er veel van geleerd”, legt Bart uit.

Bart Ploeg kampioen

Wat anders zal zijn, is dat hij in de OK Junior één van de jongste en ook kleinste rijders zal zijn. Het maakt hem geenszins zenuwachtig. “Het wordt wel spannend natuurlijk, maar de tests gingen heel goed en tijdens het afgelopen heb ik heel veel zelfvertrouwen opgebouwd.” Verwachtingen heeft hij niet. “Het wordt een leerjaar. We gaan kijken hoe sterk het veld is en dan maar zien hoever ik kan komen. Ik doe altijd mijn best, daar zal het niet aan liggen. Ik heb in ieder geval heel veel zin in komend seizoen!”

Bart Ploeg bedankt zijn ouders Arjan en Marielle, Willemjan Keijzer van Keijzer Racing en sponsors PK Trucks en DBS Banden Service.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS