Karting • Chrono

Zo vader, zo zoon: Pim van Riet podium in Zolder, Lorenzo van Riet podium in Spa

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juni 2015 15:42

SPA - Lorenzo van Riet won dit seizoen al meerdere malen een manche in de DD2 tijdens het Nederlands kampioenschap Rotax Max, zondag kwam er weer een podium bij tijdens de vierde ronde van de nationale titelstrijd. Op de kartbaan van Spa-Francorchamps zat hij weer van voren, ondanks dat hij halverwege het seizoen is veranderd van kartmerk. Ook zijn vader Pim van Riet was afgelopen weekeinde actief. Hij won zaterdag de race bij de Superlights in een snelle Radical op het Circuit van Zolder.

Lorenzo van Riet vliegt naar podium

“Het is nog wel moeilijk op de kart, maar hij heeft wel veel potentie”, sprak Lorenzo van Riet hoopvol na de derde race in de Belgische Ardennen. “Ik was Formula K gewend, en een Tony Kart is toch weer wat anders. Maar het moet wel goed komen. Hij is erg snel.”

Dat bewees de vijftienjarige Castricummer, die in de kwalificatie de derde tijd had neergezet, op overtuigende wijze. In de laatste race van de dag reed hij van de tiende plaats linea recta naar de winst. “Goed voor het kampioenschap. Ik sta nog steeds op de eerste plaats, met twee punten voorsprong op Roy Bakker. Race twee gebruik ik straks gewoon als schrapresultaat.”

Want die was net even wat minder gegaan dan hij het hele seizoen gewend is. Het talent van Brand Racing eindigde daarin achterin omdat zijn benzineslang brandstof lekte. Zijn kart was daardoor na afloop tweehonderd gram te licht en Van Riet werd reglementair teruggezet naar de tiende plaats.

Gelukkig had hij, net zoals met de winst in de derde race, ook in de eerste race veel punten verdiend voor het kampioenschap door de tweede plaats te claimen. Dat deed hij in een lastige race, want kort na de start begon het te regenen, terwijl iedereen was vertrokken op slicks. Niettemin pakte de snelle coureur weldra de koppositie. Van Riet: “En op een gegeven moment lag ik heel ver voor. Maar ik ging eraf en toen kon Dennis Kroes de koppositie pakken. Dat ik dan toch nog als tweede ben gefinisht, daar ben ik best tevreden over.”

De vorm die Lorenzo van Riet het hele seizoen al etaleert, bracht hem niet alleen op Spa succes. De race daarvoor had hij indruk gemaakt in Italië tijdens races om het Europees kampioenschap DD2. In een internationaal veld vol toppers knokte hij zich in de prefinale van de veertiende naar de zevende plaats. In de finale werd hij uiteindelijk achtste. Van Riet staat nu op een knappe vijfde plaats in de tussenstand van het Europees kampioenschap. Resultaten om trots op te zijn. Maar de Noord-Hollander realiseerde zich dat hij nog beter kan. “Een keer een podiumplaats pakken zou mooi zijn”, zei hij zelfverzekerd.

Pim van Riet

Dat Van Riet het racen niet van vreemden heeft, werd een dag eerder duidelijk toen zijn vader Pim van Riet achter het stuur kroop van een potente Radical in de Supercar Challenge. Daar stoof Van Riet senior in de Superlights-klasse naar de overwinning (raceverslag). Al met al was het dus een mooi raceweekeinde in het Belgische voor de familie Van Riet.

Lorenzo van Riet wordt ondersteund door: Febo, Danny Brand en Van Riet Auto’s.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS