Karting • Chrono

Tijmen van der Helm met veel ambitie naar de top: rijzende ster bij de Rotax Max junioren

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2016 03:53 • Print artikel

GENK – Zijn verhaal is bijzonder, al staat hij er zelf niet zo bij stil. Tijmen van der Helm is pas twaalf jaar, kreeg dispensatie van de KNAF om te kunnen karten in de Rotax Max junioren-klasse en slaagt er als de jongste van het veld in al races te winnen. Maar misschien nog knapper is dat de rijder uit Den Hoorn als derde eindigde in het Nederlands kampioenschap. Met zijn tweede plaats in het dagklassement tijdens de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap onderstreepte hij zondag bovendien zijn status van rijzende ster.

Tymen van der Helm></div><br />
<br />
“Het hele seizoen is het wel goed gegaan”, zei Tijmen. “In het begin was ik nog wel verbaasd over het feit dat ik vooraan meereed, nu ben ik er een beetje aan gewend. Ik denk dat wat ik dit seizoen heb laten zien, op zich wel knap is, maar ik moet kritisch op mezelf blijven. Ik ben nog steeds niet tevreden. Dat ben ik pas als ik alle races eerste ben, ik steeds een goede start heb gehad en slim heb gereden.”<br />
<br />
<div style=Tymen vd Helm


Naar analogie van die redenering kan dus worden gesteld dat Tijmen voor een deel tevreden kon zijn met zijn resultaten in Genk, waar hij vijfde, eerste en derde was geworden in de respectievelijke races. Natuurlijk: zijn overwinning in race twee was iets om trots op te zijn, maar die vijfde en derde plaats, dat kwam niet overeen met zijn definitie van het perfecte raceweekeinde. “Ik was zondag echt wel superblij dat ik de tweede race won maar de andere races hadden wel wat beter gekund. Het zat me niet mee met het weer”, doelde de snelle rijder van JJ Racing op de regen die over Genk trok tijdens races één en drie. “Ik ben de laatste tijd snel op het droog, in de regen moet ik nog beter.”

Wat dat betreft hoopt hij volgend jaar dichter in de buurt te komen bij een perfect weekeinde. “Ik hoop dan een paar races meer te kunnen winnen. Ik heb dit jaar best veel geleerd en veel vooruitgang geboekt. Ik ben ook nog eens de jongste rijder in het veld en dan zo vooraan meedoen, dan moet je tevreden zijn."

"Ik heb hier vorige week met het team wedstrijdjes gereden. We hebben toen niks aan de afstelling gedaan. Het was alleen maar racen en verdedigen. Daar leer je superveel van. Mede daardoor heb ik zondag een race gewonnen, denk ik. Want het leren verdedigen heeft me wel geholpen in de laatste ronden. Ook heb ik goed leren aanvallen. Daar heb ik dit seizoen veel op getraind. En ik heb zoveel mogelijk wedstrijden gereden om beter te worden.”

Aan ambitie, talent en wilskracht dus geen gebrek bij Tijmen, die dit seizoen behalve het NK bij de Chrono ook de BNL- en BMC-wedstrijden heeft gereden. In de zeer sterk bezette BNL werd hij vijfde in de eindstand. In de BMC heeft hij nog een race te gaan en staat hij vijfde, maar van dat kampioenschap heeft hij niet alle races gereden. En in het NK is hij dus derde geworden. Knap! “Ik ben er een beetje tevreden mee. Maar ik vind het moeilijk mijn verlies toe te geven. Want als ik het maximale eruit had gehaald, was ik tweede geworden. Jammer genoeg, zat het door de wisselende weersomstandigheden een beetje tegen.”

Voor Tijmen rest nu nog de laatste BMC-race en, net zoals vorig jaar, de 3-uursrace van de GK4. “Het seizoen is heel erg snel gegaan. Ik vond het hartstikke leuk, maar zal ook wel blij zijn als ik even rust heb. De laatste tijd was het alleen maar van wedstrijd naar wedstrijd gaan. In de winter ga ik natuurlijk wel veel trainen. Dat is iets relaxter dan races rijden. Dan is het op naar volgend seizoen!”

Tijmen bedankt JJ Racing, JVD Tuning, Jacco van Dijk en Jeffrey Groothuis, zijn vader en alle sponsors voor hun steun het afgelopen seizoen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS