Karting • Chrono

Tijmen van der Helm maakt sterke indruk: 'Ik zou de rest van het seizoen ook wel zo willen rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 december 2016 10:36 • Print artikel

KERPEN - Vorig seizoen bewees karter Tijmen van der Helm al tijdens zijn debuutjaar in de Rotax Max Juniorenklasse dat hij een rijder is om rekening mee te houden. Die status bevestigde hij in Kerpen tijdens de eerste Winter Cup-wedstrijd, want de twaalfjarige rijder uit Den Hoorn won dominant. Met name zijn goede prefinale in wisselende omstandigheden gaf hem veel vertrouwen.

Tijmen van der Helm

Zijn optreden in de prefinale in de ochtend was er één van grote dominantie. Daar gaf Tijmen op een natte baan al blijk van wat de concurrentie komend seizoen te wachten staat. Vervolgens won hij ook de finale. “Ik weet niet hoe ik het voor elkaar kreeg”, zei hij na afloop van de finale in de paddock van het Duitse circuit. “In de training was ik al een seconde los van de rest. Maar ik had wel verwacht in de top drie te kunnen eindigen.”

Dat was bepaald geen grootspraak, want de sympathieke rijder uit Zuid-Holland, slaagde er het afgelopen seizoen in om tijdens zijn debuutjaar in de juniorenklasse - nota bene met dispensatie van de Nederlandse autosportfederatie KNAF - direct voorin mee te strijden. Ondanks dat een aantal concurrenten voor komend seizoen de overstap maken naar andere klassen, deden ze in Kerpen nog mee. Maar je kon niet anders zeggen dat Tijmen, uitkomend voor het topteam JJ Racing, een uitstekende weekend kende.

Zijn opvallende optreden op de natte baan in de prefinale was het gevolg van extra trainen in die omstandigheden en gaf aan dat hij ook nog steeds bij leert, legde Tijmen uit. “Dat ging voorheen wat minder goed, maar nu ligt het me wel. Bovendien ligt deze baan me ook goed. Ik heb hier veel getraind, ook in de regen.” Dat resulteerde dus in een eclatante overwinning in de prefinale, waarin hij maar liefst 6,5 seconden voorsprong had op de nummer twee. “Aan de ene kant is dat leuk, aan de andere kant ben je dan alleen maar aan het rijden. Een duel is ook weleens leuk.”

Tijmen van der Helm

Tijdens de finale mocht hij op een halfnatte baan dus van poleposition starten. Ondanks een slechte start, kwam hij uiteindelijk wel aan de leiding. In de slotfase kwam Senna van Walstijn dan weliswaar dichterbij, maar Tijmen liet zich niet van de wijs brengen en snelde gecontroleerd rijdend en zonder fouten richting de overwinning. “Ik zat te kijken: komt-ie? Maar ik ben gewoon goed gas blijven geven en dat heeft uiteindelijk goed uitgepakt. Ik ben heel erg blij met de overwinning. Ik zou de rest van het seizoen ook wel zo willen rijden”, doelde hij alweer vooruit op 2017.

Zijn ambitie is in ieder geval duidelijk. Dat is ook niet meer dan logisch, want het afgelopen seizoen werd hij bij de Rotax Max junioren al tweede in de eindstand en werd hij rookiekampioen. Wat hij precies komend seizoen gaat doen, is voor een deel duidelijk. Hij gaat zeker weer veel racen, maar welke klasse en welke kampioenschappen, daar wordt nog over nagedacht. In ieder geval wil Van der Helm ook internationaal gaan racen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS