Karting • Chrono

Tijmen van der Helm gaat vrolijk door waar hij was gebleven! Podiums internationaal en ook in Nederland

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 augustus 2017 18:05 • Print artikel

EINDHOVEN – Als drie overwinningen op rij niet eens meer echt verbazen, dan weet je dat je met de huizenhoge titelfavoriet te maken hebt. Karter Tijmen van der Helm (13) uit Den Hoorn was zondag ook tijdens de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max ongenaakbaar in de juniorenklasse. Zijn winst van het dagklassement paste naadloos in zijn ongekende reeks podiumresultaten van dit seizoen, maar ook internationaal timmert hij uitstekend aan weg met sterke prestaties. Zo werd Tijmen onlangs vice-kampioen in Finland in de Karting Academy in een sterk internationaal veld met jonge karters vanuit de hele wereld en tijdens de derde ronde voor het Europese Rotax Max-kampioenschap eindigde hij in de prefinale knap als eerste en in de finale als tweede.

tijmen van der Helm knalt naar zege

Natuurlijk was Tijmen blij dat hij bij het NK weer had gewonnen. "Wat dat betreft blijft winnen altijd mooi", zei de talentvolle rijder uit Zuid-Holland. Toch is het NK voor hem inmiddels vooral een mooie opwarmer voor de talrijke internationale wedstrijden die hij rijdt. Dat hij nu stevig op koers ligt voor de Nederlandse titel is natuurlijk mooi meegenomen. Hij is pas één keer eerder Nederlands kampioen geweest, dat was in de tijd dat hij nog bij de Honda Cadetten reed, een klasse voor de allerjongsten.

Als hij tijdens de resterende twee races de snelheid toont die hij zondag op circuit De Landsard toonde, kan het niet meer misgaan. De drie overwinningen op rij brachten hem in ieder geval een stap dichter bij zijn doel. Al ging de voorafgaande kwalificatie nog wel wat minder. Daarin kwam hij niet verder dan ‘slechts’ de vijfde tijd.

De oorzaak was duidelijk: in de pits reed iemand over de achterkant van zijn kart heen, waardoor die plots een kromme linkerachteras had. “Dat was niet meer op tijd te repareren”, zei Tijmen die berustte in zijn lot. “Ik wist dat het zondag wel weer voor elkaar zou zijn en dat bleek ook.” Door alle successen van het vorige en het huidige seizoen heeft Tijmen zoveel zelfvertrouwen dat hij niet meer snel van zijn stuk is te krijgen. “Het geeft je meer hoop dat je terug kunt komen als je een keer van de baan bent gegaan bijvoorbeeld.”

Hij heeft nu zoveel zelfvertrouwen, is zo goed geworden dat hij zelfs ietwat kan balen van de tweede plaats tijdens een EK-race. Want die plek tijdens de derde ronde in Wackersdorf had hem niet helemaal tevreden gestemd. Zeker ook gezien het feit dat hij ook in dat kampioenschap aan kop gaat. Ook al won hij sterk de prefinale, in de finale kon hij de tweede plek aan zijn conto toevoegen. “Dat had te maken met een foutje in de carburatie voor de finale. Daardoor kon ik niet winnen. Dat is eigenlijk wel jammer, maar zoiets kan gebeuren. Bij de volgende EK-ronde in Castelletto wil ik dat goed maken.”

Tarra Tweehuizen, Gerard en Tijmen van der Helm

Geen grootspraak, want Tijmen heeft allang bewezen dat hij het kan. Zijn prestaties vallen niet voor niets op. Hij doet altijd en overal vooraan mee. Zijn monteur Tarra Tweehuizen is dan ook vol lof over de jongeling uit Den Hoorn. “Tijmen is soms eigenwijs”, zegt hij. “Hij slaat af en toe mijn advies in de wind en dan lukt het hem bijvoorbeeld toch een bepaalde actie tot een goed einde te brengen. Dat is een kwestie van stuurmanskunst, van gevoel voor de kart. En Tijmen heeft enorm veel karakter. Weet je wat het is met Tijmen? Hij geeft nooit op, is een pitbull, een beest in de kart. Hij blijft altijd stampen, blijft altijd gaan! Hij kan nog ver komen.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS