Karting • Chrono

Talent Rik Koen beste rookie van de competitieve Minimax! Op naar de Grand Finals!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 7 oktober 2016 06:35 • Print artikel

GENK - Aan het begin van het seizoen moest debutant Rik Koen natuurlijk even wennen aan het niveau in de Minimax-klasse. Nu, na acht ronden van het Nederlands kampioenschap de balans opmakend, is de twaalfjarige karter uit Heelsum zeer fraai de rookiekampioen van 2016. Hij blikt terug op een mooi en waardevol jaar waarin hij weer vele bekers won, maar het toetje moet nog geserveerd worden met zijn deelname aan de komende Rotax Max Grand Finals.

Rik Koen

Tijdens de laatste ronde van het NK op het circuit van Genk meldde Rik zich weer bij de gevestigde orde. Hij was daarmee niet helemaal tevreden, maar zijn prestaties waren toch maar mooi genoeg voor de rookietitel bij de Minimax-rijders. “Leuk”, luidde zijn korte antwoord op de vraag wat hij van het winnen van de rookietitel vond. “Wat moet ik er verder van vinden? Ik was natuurlijk nóg liever kampioen geworden.”

Het tekent de ambitie van de jonge Rik. Hij debuteerde dit jaar in de klasse en deed dat bovendien met een nieuwe kart (hij verruilde zijn Tony Kart voor een chassis van CRG). Hij is dan ook content met zijn rookietitel. “Ik ben er wel blij mee.”

Dat hij na de Micromax-klasse vorig jaar nu ook snel is in de Minimax-klasse bewees hij zeker ook door zijn knappe mancheoverwinningen in Spa (2x) en Kerpen (1x). “De twee overwinningen in Spa vond ik het mooist. Waarom ik daar zo goed reed, weet ik niet precies. De baan geeft meer grip dan andere banen. Hij ligt me wel.”

Zoals voor elke rookie betekende de overstap naar de Minimax-rijders ook voor Rik even wennen. Niet alleen is de kart in de klasse groter, de snelheid ligt hoger, waardoor rijders andere racelijnen rijden dan in de Micromax. “Daardoor heb ik veel geleerd dit jaar”, zei de talentvolle rijder. “Ik vind de Minimax vanwege de snelheid wel veel leuker dan de Micromax. De competitie is ook sterker. In de Micromax reden we steeds met z’n tweeën om de overwinning, hier heb ik veel meer concurrentie. Dan leer je veel beter inhalen.”

Dat liet hij ook zien tijdens de achtste en laatste ronde van het NK. Al had het wel beter gekund, vond Rik, die in natte omstandigheden zijn eerste race moest rijden. “Die ging niet zo goed. Ik ging overal te hard in”, was hij kritisch op zichzelf en zijn zevende plaats. “Waarom ik dat deed, weet ik niet.” Gelukkig ging race twee, die in droge omstandigheden werd verreden, al een stuk beter, vond ook hijzelf. “Ik had een goede start aan de buitenkant, maar helaas kon een aantal jongens me aan de binnenkant voorbij. Toen viel ik terug naar de twaalfde plaats.”

Rik Koen in actie

De rijder met startnummer negen liet zich niet kennen. Hij zette de aanval in om het verloren aantal plaatsen goed te maken en knokte zich terug naar de zesde plaats. Een hoopvol gegeven waar hij op kon bouwen voor race drie, een wedstrijd die net als race één in de regen werd verreden. “Bij de start kon ik niks meer zien, zoveel spray was er. Ik zat weer aan de buitenkant. De race ging wel goed, al kon ik misschien nog wel een paar tienden van een seconden sneller qua rondetijd.” Het resulteerde in een solide zesde plaats. Daarmee was de rookietitel voor hem.

Voor Rik zit het reguliere seizoen er nu op. Hem wacht nog één uitdaging en dat is een wel heel speciale: zijn eerste deelname aan de Rotax Max Grand Finals, het officieuze WK karting voor Rotax Max-rijders dat van 15 tot en met 22 oktober wordt gehouden in het Italiaanse Sarno. “Daar ga ik nu hard voor trainen.” Met zo’n 350 deelnemers uit de hele wereld is het een enorm evenement. De jonge karter uit Heelsum kijkt er dan ook naar uit. “Wat ik ervan moet verwachten, weet ik niet. Omdat we moeten loten om de motor, weet je niet wat voor motor je krijgt. Als het goed zit, ga ik sowieso voor de winst!”

Rik Koen bedankt CRG met Dennis de Bruin en JVD Tuning. Ook bedankt hij zijn sponsoren, trainer Raimo van den Boom en zijn ouders.

Rik wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door Mc Donalds Nijmegen, Motron, Oostveen Meesterschilders, Eurol, CVI, Grouwels Vastgoed, Go Britain, CARlectra, Spitman Accu’s, Southwest Greens, Golf & Grass, Urgent Belettering, TuinTotaal, Porsche Centrum Gelderland,
Peelen & Partners en Autoservice Koen Exclusief.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS