Karting • Chrono

Supersnelle Dani van Ruiten glundert van oor tot oor: ticket voor Rotax Max Grand Finals in Portugal!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 september 2017 18:55 • Print artikel

BERGHEM – Het hele seizoen is Dani van Ruiten al dominant in de Micromax-klasse van het Nederlands kampioenschap karten. Zodoende won de elfjarige Tegelenaar zondag tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap in Berghem een ticket voor deelname aan de prestigieuze Grand Finals. In november debuteert hij in Portimao op het officieuze wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders!

Dani van Ruiten

Glunderend nam Dani op Circuitpark Berghem het ticket in ontvangst. De sympathieke Limburger werd tweede in het dagklassement en dat was genoeg om zijn deelname in Portugal veilig te stellen. “Superleuk dat ik dit ga meemaken!”, sprak Dani enthousiast, die de baan in Portimao nog niet kent. “Ik ga op YouTube alvast videofilmpjes bekijken. En als ik daar ben ga ik tijdens de trainingen goed kijken hoe de baan loopt.”

De Rotax Max Challenge Grand Finals is een jaarlijks evenement dat elke keer in een ander land wordt gehouden. Deze keer komen zo’n driehonderd rijders uit de hele wereld naar de baan in Portugal om er hun land te vertegenwoordigen. Dani zal officieel voor Team Nederland uitkomen, samen met een aantal andere rijders die in andere klassen meedoen. “Heel leuk”, zei Dani. “Het wordt mijn mooiste race tot nu toe, de eerste keer dat ik in het buitenland ga racen. Ik wil er proberen te winnen.”

Zijn deelname is een mooie en terechte bekroning op zijn seizoen. Het hele jaar is Dani, die zich onder de hoede van Ramon Rietveld goed heeft ontwikkeld, al ‘the man to beat’ in het NK. Van de 21 races won hij er tot dusver al 11. Zodoende gloort de NK-titel voor hem duidelijk aan de horizon. Het kan voor de rijder van RR Racing dan ook haast niet meer misgaan op 1 oktober als de laatste ronde van het NK wordt gehouden op de kartbaan van Genk. “Ik sta nu vijftig punten voor op de nummer twee. Het ging nu ook weer goed.”

Dani van Ruiten wint WK-ticket naar Portugal

Want Dani werd eerste, derde en vierde in de respectievelijke races. Goed voor de tweede plaats in het dagklassement dus, en voor een hoop punten. Zo is hij weer een stap dichter bij de titel. Knap, zeker omdat hij pas aan zijn tweede volledige seizoen als wedstrijdkarter bezig is. Dat hij dit seizoen zo sterk is, diende zich overigens al aan tijdens de twee wedstrijden om de Winter Cup voorafgaand aan het seizoen, die hij won.

Terugblikkend noemt hij de tweede ronde van het NK op circuit de Landsard in Eindhoven de mooiste van zijn seizoen. Daar presteerde hij het ondanks een gebroken arm twee van de drie races te winnen. Dat terwijl hij van de dokter eigenlijk nog twee weken rustig aan moest doen. “Ik wilde per se rijden”, herinnerde Dani zich. Zo gaf hij de concurrentie en passant geen kans om dichterbij te komen. Want tijdens de eerste NK-ronde had hij in Kerpen al een solide basis gelegd door alle drie de races te winnen.

Dani’s klinkende prestaties komen voor een belangrijk deel voort uit zijn talent. Maar die heeft hij ook te danken aan de uitstekende begeleiding die hij krijgt bij zijn team RR Racing. Daar is dit seizoen verder geschaafd aan zijn vaardigheden op de baan. Wat hij dan geleerd heeft? “Ik heb vooral geleerd op kop te rijden, te verdedigen. Dat heeft me veel geholpen.”

Nu kan hij zich dus opmaken voor zijn eerste kampioenschap als karter. En zeker net zo mooi: hij kan zich gaan voorbereiden op zijn deelname aan de Grand Finals in Portugal. “Ik kijk er echt naar uit!”

Nu Dani van Ruiten ook geselecteerd is voor Team The Netherlands voor de Rotax Max Grand Finals is dit een kostenpost die nog gedicht moet worden. Dani is dringend op zoek naar sponsoren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS