Karting • Chrono

Snelle Mitchell van Dijk overtuigend beste rookie in NK van 2017: "Goed seizoen en veel geleerd"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2017 17:05 • Print artikel

GENK – Het zat er al lang aan te komen, zondag in Genk was het dan echt zover: Mitchell van Dijk werd in het NK Rotax Max gekroond tot beste rookie van het seizoen in de Micromax-klasse. Een even fraaie als terechte beloning voor de pas negenjarige karter uit Harderwijk. Met een voorsprong van 58 punten was hij overduidelijk de beste nieuwkomer dit jaar.

Mitchell van Dijk NK Micro rookie kampioen

Bij een titel hoort een ereronde en die liet Mitchell zich niet onthouden. Op de befaamde Belgische piste kreeg hij de Nederlandse driekleur in zijn handen gedrukt om vervolgens een extra ronde te rijden. “Het was wel spannend om die vlag vast te houden”, vond de snelle jongeling van Zoet Racing, die bovendien een mooie beker kreeg als bewijs van zijn knappe prestatie.

Die beker ophalen was zondag niet veel meer dan een formaliteit. Want de talentvolle Mitchell stond voor aanvang van de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap al zover voor in het klassement dat het bijna niet meer mis kon gaan. “Ik moest alleen zorgen dat ik geen DQ (diskwalificatie, red.) achter mijn naam zou krijgen”, wist hij. Welnu, dat gebeurde niet. Hij werd knap tweede in alle drie de races en legde zo en passant beslag op de tweede plaats in het dagklassement. Een succesvolle en daarmee eervolle afsluiting van zijn seizoen.

In het algemeen klassement eindigde hij fraai als vierde. Dat was een stuk beter dan vooraf gedacht. “Ik ging voor een plaats in de top tien. Dat is mooi gelukt.” Knap, want Mitchell stapte voor dit seizoen over van een viertakt- naar een tweetaktkart. “In een tweetaktkart is de trekkracht minder dan bij een viertakt. Daardoor moet je netter rijden”, duidde hij de moeilijkheid van zijn overstap. “Als je een foutje maakt, ben je meteen klaar. Daar moest ik wel even aan wennen. Nu lukt het, anders zou ik niet vooraan rijden.”

Mitchell van Dijk en familie vieren titel

Dat hij met name in de tweede helft van het seizoen zo sterk is gaan rijden, is terug te voeren op zijn deelname aan het Europees kampioenschap voor Micromax-rijders in Oostenrijk in juli. Daar heeft hij in een groot en sterk bezet deelnemersveld leren inhalen. “Dat heb ik daar onder de knie gekregen en ben ik daarna gaan toepassen. Nu ben ik rookiekampioen. Daar ben ik heel tevreden mee. Het is een goed seizoen geweest waarin ik veel heb geleerd en goede resultaten heb behaald.”

De ambitie voor 2018 is helder: kampioen worden. Mitchell komt dan opnieuw uit in de Micromax-klasse. Als zijn rijden van zondag een indicatie is voor zijn mogelijkheden, dan ziet het er alvast goed uit. In elke race werd de Gelderlander, die tijdens de kwalificatie de vierde tijd had gereden, tweede. Soms verloor hij een paar plaatsen, maar dan wist hij zich telkens terug naar voren te knokken. “Ik ben gewoon door blijven knallen”, legde hij uit. In race twee lag hij zelfs een poosje aan kop. “Maar aan het einde werd ik jammer genoeg ingehaald. Ik probeerde hem terug in te halen, maar dat lukte niet meer.”

Uiteindelijk besloot Van Dijk de derde manche als tweede en eindigde zo het NK op een waardige manier. Nu op naar volgend seizoen. Mitchell keek ernaar uit: “Ik heb er nu al zin in!”

Mitchell van Dijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Zoet Racing, Hitec, BCS, Brezan Harderwijk, F&M Service, A2B Logistics, Bachmühle, Alacar, Resytech Engineering, Reclame Sukses en Tomi’s vriend.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS