Karting • Chrono

Sen Roodenburg in vorm en knalt naar overwinning in Kerpen: "Geweldig hier te winnen”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 december 2016 10:37 • Print artikel

KERPEN - Volgend jaar is karter Sen Roodenburg één van de kanshebbers op de titel in het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Minimax-klasse. Een boude stelling? Niet als je naar zijn uitslagen kijkt van de Wintercup in Kerpen. Op de Duitse omloop won de twaalfjarige racer uit Krommenie de finale en liet daarmee zien dat hij in 2017 een rijder is om rekening mee te houden.

Sen Roodenburg

Met de grote en fraaie winnaarsbeker in de hand deed Sen zijn verhaal. Natuurlijk was hij blij met zijn knappe overwinning, maar nu kon hij bovendien zijn belofte aan een klasgenoot inlossen. Hoe dat zat? “Ik had hem beloofd de beker mee naar school te nemen”, zei het jonge karttalent, “omdat ik tegen hem had gezegd dat ik een kans had om in de top drie te eindigen.”

Daar was dus geen jeugdige overmoed bij, want na zijn tweede plaats in de prefinale in de ochtend, stoof hij in de finale linea recta naar de overwinning bij de Minimax-rijders met een onwaarschijnlijk grote voorsprong van maar liefst twaalf seconden. Het zegt iets over het zelfvertrouwen van Sen, en over zijn vorm, dat hij tijdens de eerste races om de Winter Cup - die gelden als belangrijke voorbereiding op het komende seizoen - direct won.

Het afgelopen seizoen in het NK, dat begin oktober ten einde kwam, begon hij naarmate het vorderde al sterker te presteren, en die lijn heeft hij overduidelijk doorgezet. Het was voor hem zijn tweede overwinning in zijn loopbaan tot dusver. Die begon feitelijk al toen hij nog maar zes jaar oud was, in Lelystad op de outdoorbaan. “Mijn vader vroeg eens welke sport ik wilde doen en noemde onder andere ook karten”, legde Sen uit. “Dat leek me gewoon leuk.”

Overigens is hij ook een tijd keeper geweest in de jeugdopleiding van profvoetbalclub AZ in Alkmaar. Voetballen doet hij nog altijd. Maar als Sen moet kiezen dan neigt hij toch naar racen. “Het is moeilijker om te doen. Je moet je de hele tijd concentreren, op de bochten focussen. In het voetbal ben ik keeper en sta dan veel stil. Dat is heel anders.”

Op de Erftlandring in Kerpen toonde hij dat het met zijn kartvaardigheden in ieder geval wel goed zit. Hij viel tijdens de start op de halfnatte baan weliswaar terug van de tweede naar de achtste positie, maar dat kwam doordat hij voor slicks gekozen had. Dat is voor een natte ondergrond geen goede keuze, maar Sen, die racet voor Montfoort Motorsports had erop geanticipeerd dat de baan in de slotfase een stuk droger zou zijn en hij kreeg gelijk!

Sen Roodenburg

In de laatste ronden ging hij als een kogel over de baan. De ene na de andere rijder haalde hij en toen hij eenmaal op kop lag, was de weg vrij voor een fenomenale eindspurt. Hij ging er eens goed voor zitten, beet zich vast in zijn stuur en vergrootte zijn voorsprong zonder een fout te maken tot twaalf seconden. Over afgetekend winnen gesproken….

“Geweldig hier te winnen”, zei Sen. “Het voelde hetzelfde als toen ik mijn eerste race won. Dat was vier jaar geleden bij de Honda Cadetten. Maar het NK hier is van een veel hoger niveau, als je dan wint, dat is echt geweldig!”

Sen Roodenburg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Geijsel Kroon, Boxersenzo.nl, en zijn vader en moeder.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS