Karting • Chrono

Sen Roodenburg bewijst dat nooit opgeven loont, mooie beloning met podium op Spa-Francorchamps

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juli 2017 17:25 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Na afloop van de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap karten bekende karter Sen Roodenburg dat hij iets boven verwachting had gepresteerd. En dat betekende een grote lach op zijn gezicht, want de twaalfjarige snelle rijder uit Krommenie werd op de kartbaan van Spa-Francorchamps, dat binnen de bekende Formule 1-omloop ligt, heel knap derde in het dagklassement van de Minimax-klasse. Andermaal bewees Sen dat hij een racer is. Het podium op Spa-Francorchamps was een mooie beloning.

Sen Roodenburg


Wat hij dan eigenlijk verwacht had, voorafgaand aan de races op de kartbaan van Spa-Francorchamps? “Een plaats bij de top vijf”, zei hij. “We waren op vrijdag en zaterdag tijdens de trainingen en de kwalificatie (waarin hij zevende werd, red.) steeds net iets te langzaam om in de top drie te kunnen rijden.” Hoe hij er dan in geslaagd was zich toch bij de beste drie te voegen? “Ik heb slim gereden, denk ik. Ik ben in ieder geval heel tevreden.”

Uiteindelijk verzekerde Sen zich van die derde plek in het dagklassement door in de manches naar de achtereenvolgend tweede, derde en derde plaats te denderen. Afgaande op zijn zevende tijd in de kwalificatie leek er in eerste instantie weinig reden om van een podiumplaats uit te gaan. Toch maakte hij zich bij de start van de eerste race weinig zorgen om zijn snelheid, zei Sen. “Ik reed wel heel constante tijden in de kwalificatie. De kart was op zich goed.”

Die start van de eerste race ging helaas wel wat minder, of, om het zoals Sen te zeggen: het was een ‘poepstart’. “De motor pakte gewoon niet goed op. Twee man waren me al voorbij toen-ie ineens begon te lopen. Ik was boos natuurlijk. Voor mij begon toen een inhaalrace. Ik heb iedereen die ik heb ingehaald steeds in de hairpin gepakt door heel laat te remmen.”

Dat ging hem zo goed af dat de karter van Montfoort Motorsport vijf ronden voor het einde zelfs aan kop ging. Helaas maakte Sen daarna een foutje waardoor Robert de Haan langszij kon komen. Zij-aan-zij raasden ze richting de finish. Met het blote oog was niet te zien wie van de twee had gewonnen, maar uiteindelijk bleek De Haan twee duizendsten van een seconde (!) eerder voorbij de zwart-wit geblokte vlag te zijn gekomen.

Ook in race twee had Sen een mindere start door een niet optimaal functionerende motor. De getalenteerde Noord-Hollander had er geen verklaring voor, maar liet zich er vooral niet door ontmoedigen. Wel had hij weer een hoop plaatsen ingeleverd. Deze keer maar liefst zes en dus moest hij vanaf de achtste plaats opnieuw aan een inhaalrace beginnen.

“Ik wilde niet opgeven en kwam op een gegeven moment op de derde plek terecht. Ik was steeds in gevecht met Kaï Rillaerts en Dani van Dijk. Op een gegeven moment haakte Kaï af en bleef ik vechten met Dani. Helaas waren de andere twee vooraan te ver weg en werd ik derde.”

Sen Roodenburg


Voor de derde race werd een andere sproeier in Sens kart gezet. Toen had hij vanaf de derde plaats warempel een dijk van een start, maar helaas werd er veel gebeukt in die eerste meters. Hij viel toch weer een aantal plaatsen terug, maar deze keer bleef de schade beperkt tot de zesde plaats. “Kris Haanen en Robert de Haan reden voor me en raakten elkaar op een gegeven moment. Daar heb ik toen van geprofiteerd”, zei hij. Daarna kreeg Sen de nummer drie al snel in het vizier. “Ik wist dat hij een tijdstraf had gekregen, dus ik besloot netjes achter hem te blijven rijden. Ik zou hem na de finish toch in de uitslag voorbijgaan.”

En dus pakte hij nog een derde plaats. Sen hoorde je dan ook niet klagen. “We zijn heel positief over het weekend!” Zijn volgende race is de zesde ronde van het NK die op circuit De Landsard wordt gehouden. Een baan waar hij goede herinneringen aan bewaart. “De vorige keer werd ik er tweede totaal. Dat wil ik nu ook weer, of nog beter natuurlijk!”

Sen Roodenburg wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Geijsel Kroon, Montfoort Motorsports, Boxersenzo.nl, en zijn vader en moeder.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS