Karting • Chrono

Sam Claes verrast zichzelf: "Heel tevreden als Belg op het NK, aangezien het niveau in Nederland hoger is"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 19 juni 2017 09:32 • Print artikel

KERPEN - Normaal vooral actief in België stond karter Sam Claes afgelopen weekeinde in Kerpen ook zijn mannetje in het Nederlands kampioenschap. De 23-jarige rijder uit Peer werd in de sterk bezette koningsklasse KZ2 vijfde in het dagklassement en was daar bepaald fier op.

Sam Claes podium en driver of the day


“Ik ben hier zeer blij mee”, zei Sam na afloop van de enerverende races op het Duitse circuit waarin hij respectievelijk erg knap vijfde, vijfde en vierde werd. Sam steeg boven zichzelf uit met deze prestaties. “Ik ben beloond met de trofee driver of the day en daar ben ik heel tevreden mee als Belg op het NK, aangezien het niveau in Nederland hoger is dan in België. Ik had dan ook niet verwacht zo hoog te eindigen.”

Dat had overigens vooral te maken met de problemen die hij lange tijd met zijn kart had. Die had hij al tijdens de GK4-races in Emmen, twee weken eerder. “En op zaterdagochtend in Kerpen hadden we het probleem nog niet gevonden. Het was pas tijdens de training voor de kwalificatie dat we het in orde begonnen te krijgen. Toen heb ik daarna de achtste tijd in de kwalificatie neergezet. Daar was ik heel tevreden mee. Ik kreeg toen het gevoel dat er meer in zat, en dat was ook zo.” Want Sam is een racer.

Bovendien is Kerpen een baan die de Belg ook ligt. “Ik vind het gewoon een heel leuke baan om op te rijden.” Vorig jaar was hij nota bene op hetzelfde circuit in het NK ook al vijfde geworden in het dagklassement. “Maar dat was toen nog op een Corse-chassis, nu rijd ik op CRG.”

Sam is inmiddels bezig aan zijn twintigste jaar in karts. Zoals bij veel andere jongens begon hij op heel jonge leeftijd omdat zijn vader actief was in de racerij. Zijn vader reed vroeger rally- en rallycrosswedstrijden. “We samen begonnen met karten”, herinnert de sympathieke Belg zich. “Hij zei: als je sneller bent dan ik gaan we competitie rijden.”

“Vier jaar later was het zover. Ik ben toen begonnen in de Boxer Cup, later ben ik 125cc Automaat gaan rijden en inmiddels rijd ik al acht jaar in de schakelkarts. Het is nog altijd een hobby van mijn vader en mij. Hij is mijn mechanieker en sponsor. Dat we het samen doen, maakt het twee keer zo leuk.”

Sam Claes sterk NK in Kerpen


Dat die twee-eenheid goed werkt, bleek zondag in Kerpen wel. In race één had Sam een heel goede start. Gestart vanaf de achtste plek ging hij buitenom en haalde hij in één klap vier rijders in. “Later heb ik één plaats moeten afgeven, maar daarna heb ik de vijfde plaats goed kunnen vasthouden.”

In race twee startte hij vanaf de vijfde plaats, de plaats die hij de hele race vasthield. Sam: “Ik miste de aansluiting naar de kop. Ik ben eraan aan het werken genoeg snelheid te vinden om dat voortaan wel te kunnen.” Gelukkig was er nog een race om te zien hoever naar voren hij kon komen. Na opnieuw een uitstekende start vanaf P5 kwam hij in race drie als vierde door de eerste bocht. Die plaats kon Sam zonder problemen vasthouden tot het einde. “Jammer genoeg reed de nummer drie na een tijdje weg van me en moest ik me neerleggen bij de vierde plaats. Maar daar was ik nog steeds heel tevreden mee. Ik heb een geweldig weekend gehad!”

Zijn volgende race in de GK4-race in Genk. Een baan die hij heel goed kent, al was het maar omdat hij daar drie jaar bij GKS Lemmens Power heeft gewerkt. Voor Sam is het een wedstrijd die voor hem uiteindelijk belangrijker is dan het NK. “Ik doe mee om het kampioenschap. Daarom moet ik twee NK-rondes missen. Die vallen samen met de GK4-kalender. Jammer, maar ik wil natuurlijk graag kampioen worden!”

Sam Claes wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: TLC, LBT en Roy Transportservice.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS