Karting • Chrono

Roderick Pikker ziet vechtersmentaliteit beloond; super inhaalacties van de nummer 14

Uitgegeven door Bas Kaligis • 12 februari 2017 10:30 • Print artikel

EINDHOVEN – Het was misschien geen heel gemakkelijk weekeinde voor karter Roderick Pikker, maar dankzij zijn vechtersmentaliteit snelde hij zondag naar een fraaie vijfde plaats tijdens de finale van de tweede Winter Cup. Op circuit De Landsard in Eindhoven liet de elfjarige Hagenaar daarmee andermaal zien dat hij bij de snelsten in de Micromax-klasse hoort.

Roderick Pikker

Tuurlijk, zijn mindere kwalificatie en zijn vijftiende plaats in de prefinale waren minder dan hij had gehoopt en tuurlijk was dat frustrerend. Maar Roderick liet zich zondag niet gek maken in de aanloop naar de finale. Na afloop zocht de talentvolle rijder van Taormina Racing met een grote grijns de paddock op: vijfde! “Ik ben er blij mee”, zei hij. “Je moet gewoon nooit opgeven.”

En zo kende Roderick uiteindelijk toch een mooie laatste generale repetitie voor het aanstaande Nederlands kampioenschap. Dat begint op 18 maart in Kerpen en gezien de snelheid die de jonge Zuid-Hollander in Eindhoven tentoonspreidde, heeft hij alle reden optimistisch vooruit te blikken op zijn tweede seizoen in de Minimax-klasse. “Maar ik heb geen bepaalde einduitslag in gedachten”, zei hij. “Als ik dat nu zeg, stel ik mezelf later misschien wel teleur.”

Wijze woorden van een jonge rijder die niettemin al vaak heeft laten zien dat hij bij de snelsten van allemaal hoort. Dat liet hij zondag al zien tijdens de prefinale. Daaraan begon hij, na een foutje bij de bandenkeuze tijdens de kwalificatie, achterin het veld, maar hij stormde vliegensvlug naar de twaalfde plaats. Vastberaden om nog tal van jongens voor hem te verschalken, schakelde Roderick nog een tandje bij. Dat bleek net even te veel van het goede. Hij schoof door in een bocht, raakte naast de baan en moest een flink aantal gewonnen posities prijsgeven. “Dat was natuurlijk vervelend. Maar als je dan gaat mopperen, bereik je helemaal niks meer.”

Dus gaf Roderick niet op. Verbeten richtte hij zich op het goed maken van zo veel mogelijk plaatsen. Dat lukte hem wonderwel en toen hij werd afgevlagd stond er de vijftiende plaats achter zijn naam. Natuurlijk niet de uitslag waarop hij had gehoopt, maar het had hem toch perspectief verschaft voor de finale, de race waar het afgelopen weekeinde uiteraard echt om ging.

Roderick Pikker

Daarin ging het vervolgens een heel stuk beter. Roderick had een goede start en bewaarde de rust tot het moment dat hij kon toeslaan. Een les van zijn monteurs Rob en Ronald Knap die hij goed in zijn oren had geknoopt. “Ze zeiden tegen me: je wint de race niet in de eerste paar ronden. Dan zijn je banden nog koud.” Het leidde uiteindelijk tot een mooie en welverdiende vijfde plaats. Roderick had gezien dat zij monteurs gelijk hadden gehad. “In het begin reden andere rijders nog bij me weg, maar op een gegeven moment kwam ik dichterbij en kon ik loeren op mijn kans.”

Het is één van de belangrijkste aspecten waarin hij als rijder is verbeterd. Roderick: “Een mental coach helpt me om rustig te blijven. Dat gaat steeds beter.” Het moet dit seizoen leiden tot mooie resultaten, verwacht hij. “Ik wil dit jaar zo veel mogelijk leren, maar ik wil ook veel winnen. Ik kom om te winnen!”

Roderick Pikker wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Balkan Basalt, Citronics, Canley Vale Investments, Via Andres, 010 Autoverhuur, Freem en Racing Sportiva.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS