Karting • Chrono

Roderick Pikker toont zijn progressie bij de Rotax Max junioren: "Veel harder dan een Minimax-kart"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 15 september 2017 23:40 • Print artikel

BERGHEM – Het was natuurlijk niet niks, halverwege het seizoen overstappen van de Mini-Max naar de Rotax Max Junioren-klasse. Maar karter Roderick Pikker deed het en bewees afgelopen weekeinde in Berghem tijdens de zevende ronde van het Nederlands kampioenschap dat hij ook op dat hogere niveau heel snel is. De net twaalf geworden rijder uit Den Haag eindigde in de derde race als negende en had de snelheid voor een plaats in de top. Knap voor de jongste rookie van het deelnemersveld!

Roderick Pikker

Roderick zou Roderick niet zijn als hij niet helemaal tevreden was met die negende plaats in de derde race. Alleen een podiumplaats - en dan eigenlijk alleen de winst - telt, vindt hij. Maar hij had in die race toch maar mooi vier plaatsen goed gemaakt. Bovendien stond hij lang bovenaan als rijder met de snelste raceronde. Twee wapenfeiten die tonen dat het met de potentie van de sympathieke jongeling wel goed zit. De rijder van Taormina Racing kan ten eerste inhalen als de beste en ten tweede bewees hij dat hij met de allersnelsten in de klasse meekan. Dat belooft dus nog wat voor de toekomst.

De overstap naar de Junioren-klasse kwam min of meer noodgedwongen. Roderick is groot voor zijn leeftijd en op een gegeven moment paste hij nauwelijks nog in een Minimax-kart. En dus was een transfer naar de Junioren-klasse een logische keuze. Terugblikkend concludeert Roderick tevreden dat hij de juiste beslissing heeft genomen. “In deze kart zit ik goed, heel fijn”, zei hij. “Hij gaat veel harder dan een Minimax-kart, dat vind ik leuk. Het was wel even wennen. De kart is groter, dus dan kun je je tijdens een race jezelf andere rijders minder makkelijk inhalen. Maar het bevalt me goed.”

Roderick Pikker

Dat bleek zondag ook wel uit de wedstrijden. Op de Brabantse piste gingen de eerste twee races weliswaar niet helemaal zoals gepland – doordat hij werd aangetikt viel hij terug naar de respectievelijk achttiende en dertiende plaats – hij liet met veelvuldige inhaalacties wel zien dat hij snel is. Met fraaie en gedurfde acties laat Roderick steeds weer zien dat hij bepaald niet bang is. Die houding levert hem in een race vaak succes op. Jammer genoeg kon hij dat zondag in de eerste twee manches dus niet in een bevredigend resultaat omzetten.

Hij besloot het in de derde race iets rustiger aan te doen, meer zijn kansen af te wachten. Toch slaagde hij erin tijdens de openingsronde drie man in te halen. “Ik ben even achter de jongens gebleven die me er altijd vanaf beuken en daarna achter ze aangegaan. Mijn doel was in de top tien te eindigen.”

Dat lukte hem dus met de negende plaats. Zijn coach Frits Don was tevreden met de volwassenheid die Roderick had laten zien. “Hij heeft de race verstandig uitgereden”, zei Don. “Dat is goed, want het laat zelfbeheersing zien. Het belangrijkste is dat hij dat soort dingen oppikt. Want talent is niet alleen hard kunnen rijden, maar ook tips oppikken en er vervolgens iets mee doen. Zo kan Roderick zijn potentie ten volle benutten.”

Roderick wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Balkan Basalt, Citronics, Canley Vale Investments, Via Andres, Freem en Racing Sportiva.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS