Karting • Chrono

Robert de Haan zorgt voor unicum met vier titels in topseizoen en gaat met vertrouwen 2018 in

Uitgegeven door Bas Kaligis • 17 januari 2018 20:10 • Print artikel

LELYSTAD – Hij werd afgelopen seizoen de eerste Nederlandse rijder die vier titels won in één seizoen in de Minimax-klasse, en voor komend seizoen is hij vast van plan opnieuw succesvol te zijn. Robert de Haan uit Eerbeek komt dan uit in de Junioren-klasse. Vol vertrouwen blikt hij vooruit.

Robert de Haan the winner takes it all


Dat vertrouwen is niet alleen gebaseerd op zijn ongelooflijk knappe prestaties van afgelopen jaar waarin Robert (11) onder andere Nederlands- en Europees kampioen werd in de Minimax-klasse. Op zijn nieuwe CRG met Rotax Max Junior-blok heeft hij inmiddels uitstekende wintertests achter de rug. Verder kent hij zijn kwaliteiten als racer en hij won in december in Kerpen al de eerste Winter Cup-wedstrijd.

Een leuke bijkomstigheid is dat hij daardoor de eerste rijder wereldwijd werd die op het nieuwe chassis van CRG op het podium belandde in een officiële wedstrijd. Als de voortekenen niet bedriegen, staat Robert er nu dus alweer uitstekend voor.

Robert de Haan en Dennis de Bruin CRG

Dat de rijder van teambaas Dennis de Bruin in 2018 in een nieuwe klasse rijdt, maakt hem niet zenuwachtig. “Ik verwacht een heel sterke competitie met veel goede rijders, maar ik heb vertrouwen in CRG en in het nieuwe chassis”, zegt Robert. “Het past beter bij mijn rijstijl. In het begin was het wel wennen omdat het helemaal anders was dan het chassis van de junioren-kart waarmee ik eerder al had gereden. Zo heeft deze nieuwe kart meer grip. De oude stuurde wat wilder in en dat hoefde nu niet. De nieuwe CRG heeft veel potentie.”

Het belooft wat voor komend seizoen. Hoewel hij een klasse hoger gaat rijden, wil Robert niet van een leerjaar weten. Hij wil direct meedoen om de prijzen. “Ik heb heel veel zelfvertrouwen en ik denk dat ik het nieuwe jaar goed inga.” Behalve het Nederlands kampioenschap van Chrono Karting gaat Robert ook het Europees kampioenschap en de BNL rijden, samen goed voor vijftien races. Het betekent opnieuw een druk seizoen voor het supertalent uit Gelderland. Hij kijkt vooral uit naar het EK. “Daar is de concurrentie nog groter dan in het NK en de BNL, dat maakt het extra leuk.” Zijn doel in het EK? “Winnen natuurlijk, maar op zich zou een plaats in de top vijf al mooi zijn.”

Wat zijn seizoen een extra dimensie geeft, is de juniorenkart zelf. Niet eens zozeer omdat het nieuwe CRG-chassis hem erg goed ligt, maar vooral vanwege de hoge snelheid ervan in het algemeen. “Ik vind het daardoor mooier om te rijden. Je hebt in een juniorkart ook meer grip en hij trekt harder op. Tijdens de eerste paar rondjes deed ik het nog rustig aan, moest ik even voelen hoe de kart op de baan lag. Daarna was het: ‘gewoon gaan’!”

Dat was nog vorig seizoen, tijdens de laatste ronde van het Belgische BMC-kampioenschap. Dat de nieuwe klasse hem ligt, liet hij direct zien door als debutant brutaal de derde plaats in het dagklassement voor zich op te eisen. En daarna was hij in Kerpen tijdens de eerste Winter Cup-wedstrijd al ongenaakbaar. “Ik reed daar met het mes tussen mijn tanden”, zegt Robert. “Het ging heel lekker. Ik dacht: het is maar een Winter Cup, ik doe gewoon die actie die ik tijdens een kampioensrace misschien niet zou maken; hij was best wel tricky. Maar hij lukte en daardoor pakte ik de eerste plaats. Ik kan bijna niet wachten totdat het nieuwe seizoen begint!”

Omdat Robert zijn sport heel serieus beoefent en internationaal rijden van groot belang is in de ontwikkeling van zijn carrière, zoekt hij nog sponsors om dat mogelijk te maken. Geïnteresseerden kunnen daarvoor bellen met 06-54662645.

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Dennis de Bruin, CRG, Tinini Group, Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Rally Adventure Store, Winning IT, Start, Eurol Lubricants en Repay.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS