Karting • Chrono

Robert de Haan pakt binnen acht dagen zowel Europese als Nederlandse titel!: "Beter dan verwacht"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 4 oktober 2017 12:20 • Print artikel

GENK – Robert de Haan snelde zondag naar de titel in het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Minimax-klasse. De elfjarige rijder uit Eerbeek, die acht dagen eerder nog Europees kampioen was geworden, won op de Belgische piste van Genk het dagklassement tijdens de achtste en laatste ronde van het NK en reed zo met overmacht naar zijn eerste Nederlandse titel.

Robert de Haan

Omdat hij de snelste nieuwkomer was in de Minimax-klasse pakte Robert automatisch ook de rookietitel. Maar dat was nog niet alles. Hij won zo ook de Dutch Rotax Max Challenge (het klassement zonder buitenlandse rijders). Tijdens de vorige NK-ronde verzekerde hij zich bovendien al van een ticket voor de Rotax Max Grand Finals, het officieuze wereldkampioenschap voor Rotax Max-rijders, en een week geleden werd hij dus ook Europees kampioen. Over succes gesproken!

Het jonge talent stond er van te kijken dat hem dat allemaal in zijn eerste seizoen als Minimax-rijder was gelukt. “Mijn doel was dit jaar vooral veel te leren en dan volgend jaar voor titels te gaan”, zei hij. “Ik had echt niet verwacht dat we dit nu al zouden presteren. Het is echt veel beter gegaan dan verwacht.”

De overstap van de Micromax- naar de Minimax-kart was dan ook geen probleem voor Robert. De talentvolle coureur die eind 2014 bij Kartcentrum Lelystad van Indy Dontje met karten begon, had het rijden in die kart snel onder de knie. De stap hogerop beviel hem bovendien maar al te goed. “Ik vond het leuker. Een Minimax-kart trekt veel meer en heeft veel meer grip. Het is veel meer echt racen. In het begin was het natuurlijk even wennen. Maar dat duurde niet lang. Ik heb ook best veel getraind met Dennis Tijs en Dennis de Bruin van CRG Holland.”

Dat miste zijn uitwerking niet. Robert heeft zich op verschillende vlakken als rijder verbeterd. “Ik kan nu beter aan kop rijden en kan nu zelf snelle tijden rijden. Daar had ik vroeger wat moeite mee.” Maar dat racen niet alleen uit snelle rondjes rijden bestaat, liet hij dit jaar opnieuw zien. De Haan had soms weergaloze inhaalacties, die hem dan toch net weer de zege bracht. Zijn seizoen verliep mede daardoor zo goed dat hij tijdens de laatste ronde in Genk feitelijk alleen maar in de top tien hoefde te eindigen om zich te verzekeren van de titel. “Als ik een DQ (diskwalificatie, red.) zou krijgen, had het nog lastig kunnen worden, maar dat is gelukkig niet gebeurd.”

Hoewel Robert van tevoren drommels goed wist dat hij in Genk kampioen zou worden, stond hij relaxed aan de start van de races. “Ik weet dat het altijd goed komt. Je kunt in een crash komen, maar daar denk ik nooit aan.” Hij reed zondag niet eens op safe, maar ging vol voor de overwinning in het dagklassement. Daar slaagde hij dan ook met verve in, getuige zijn tweede, eerste en eerste plaats in de achtereenvolgende manches. “Ik wil altijd winnen. Zelfs als alleen de top tien halen al goed genoeg is.”

Robert de Haan Nederlands kampioen

Bovendien wilde hij gewoon graag nog een dagzege aan zijn totaal toevoegen. Van de acht NK-rondes won hij er zes. Alleen de eerste ronde in Kerpen en de derde in Berghem werden door een andere rijder gewonnen. Dat Robert zondag in Genk tot kampioen werd gehuldigd was dan ook niet meer dan logisch.

Nu is het voor hem uitkijken naar de Grand Finals, die begin volgende maand in Portimão, Portugal worden gehouden. Het wordt voor Robert de tweede keer dat hij aan het prestigieuze evenement meedoet. Vorig jaar maakte hij zijn debuut en werd prompt tweede. Een resultaat dat hij natuurlijk maar al te graag zou herhalen, of liever nog: verbeteren zelfs. De baan kent hij niet, want hij reed er nooit eerder. Wel heeft hij al videobeelden bekeken. “Maar ik heb eigenlijk niet echt een idee wat ik kan verwachten. Ik ga het wel gewoon zien. Wat het extra leuk maakt is dat ik daar Kaï Rillaerts tegenkom. Hij rijdt voor België en hij is een vriend van me.”

Robert de Haan wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Dennis de Bruin, CRG, Tinini Group, Rijvaardigheidscentrum Lelystad, Kartcentrum Lelystad, Rally Adventure Store, Winning IT, Start, Eurol Lubricants en Repay.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS