Karting • Chrono

Rik Koen heeft weg naar boven gevonden met sterke race: "Er zit een stijgende lijn in mijn prestaties”

Uitgegeven door Bas Kaligis • 26 mei 2017 17:34 • Print artikel

BERGHEM – Hij had dit seizoen wat pech, maar karter Rik Koen bewees afgelopen weekeinde in Berghem dat hij die achter zich heeft gelaten. De twaalfjarige rijder uit Heelsum werd tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap vierde in het dagklassement in de sterk bezette Rotax Max junioren-klasse en wist dat hij de weg naar boven gevonden heeft.

Rik Koen vindt de weg omhoog


“Dit was goed”, zei Rik zelfverzekerd. “En een opluchting.” Want hoewel Rik dondersgoed weet dat hij een heel snelle rijder is – dat bewees hij de afgelopen seizoenen wel met vele overwinningen – waren de resultaten dit seizoen nog niet helemaal naar wens. “Maar ik had dit weekend wel gedacht dat het goed zou gaan. De baan ligt me wel met het nieuwe asfalt, alleen oppassen als je wat stof oppakt buiten de ideale lijn”, had hij gemerkt.

Dat het aan het begin van het jaar, waarin hij debuteerde in de sterk bezette junioren-klasse, niet altijd meezat, deerde hem niet. Zijn zelfvertrouwen is nog altijd even groot, stelde Rik overtuigd. Een goede uitgangspositie om de weg naar boven terug te vinden. Wat dat betreft zit het bij de snelle karter dus wel goed. Hij gelooft rotsvast in zijn eigen kunnen. “Als je verder naar achteren rijdt, loop je altijd meer risico dat je in de klappers terechtkomt.”

De overstap naar de junioren is hem goed bevallen. Hoewel de kart groter is dan in de Minimax-klasse, waarin hij vorig jaar nog uitkwam, en sneller gaat heeft hij echte aanpassingsproblemen niet gekend. “Ik heb niet lang moeten wennen. Dat de kart sneller gaat voelde ik wel. Vooral in mijn nek, de eerste keer rijden, maar het ging daarna gelijk goed. Ik vind deze klasse erg leuk. Het is een sterke competitie waarin ik meer uitgedaagd word.”

Om ook bij de junioren in de top te kunnen meedraaien, zoals afgelopen weekeinde, heeft hij veel tijd met zijn trainer en begeleider Raimo van den Boom doorgebracht om zijn rijstijl nog verder te verbeteren. Rik: “Daardoor wordt het steeds gemakkelijker om snelle tijden te kunnen neerzetten. Maar het gaat ook om de rust bewaren en betere lijnen te rijden.” Ook traint de jonge Gelderlander twee keer per week met zijn personal trainer Tom Budding voor extra krachttraining om zo fit mogelijk aan de start te kunnen verschijnen.

Na de achtste tijd in de kwalificatie op zaterdag liet Rik een dag later zien dat alle inspanningen om een nog betere karter te worden zijn uitwerking niet hebben gemist. Hoewel hij een wat mindere start had, waarbij hij terugviel naar de achtste plaats, bewees hij in het vervolg wat voor een geweldige knokker hij is. Nooit opgevend haalde hij de ene na de andere tegenstander in. Toen hij over de finish kwam prijkte er een heel knappe vierde plaats achter zijn naam.

Rik Koen volgas naar voren


Dat betekende dat hij in race twee op een heel wat betere vierde plek mocht starten. Na de start moest hij uiteindelijk twee plaatsen prijsgeven, maar daarna consolideerde hij en werd uiteindelijk fraai als vijfde geklasseerd. Dat beloofde wat voor race drie en dat bleek ook. Kort na de start lag hij op de tweede plaats. Jammer genoeg konden Tijmen van der Helm en Senna van Walstijn hem inhalen. Later deed ook Luca Leistra dat, maar Rik pakte de Belgische rijder al snel terug en zo kwam hij uiteindelijk als vierde over de finish. “Het gaat goed en er zit een stijgende lijn in mijn prestaties”, zei Rik. “Ik ben tevreden!”

Rik Koen bedankt zijn ouders, Raimo van den Boom voor de begeleiding en training op de kartbaan, Tom Budding voor de fysieke training doordeweeks, JvD voor de motor en natuurlijk alle sponsoren. Rik Koen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Mc Donalds Nijmegen, Grouwels Vastgoed, Peelen & Partners, Autoservice Koen Exclusief, Oostveen Meesterschilders, Porsche Centrum Gelderland, RJ Special Cars, Go-Britain, Motron, DM Printmedia, IGA, Tom Budding Sportcoaching, Eurol, CVI Texel, South West Greens, Spitman Accu’s en UGX Racesimulators & More.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS