Karting • Chrono

Razendsnelle Milan Coppens als Belg vice-kampioen in Nederlands kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 oktober 2017 09:42 • Print artikel

GENK – Als Belgische karter in het sterk bezette Nederlands kampioenschap vice-kampioen worden, het maakte Milan Coppens met recht trots. De twaalfjarige rijder uit Oud-Heverlee had zondag in Genk tijdens de achtste en laatste ronde genoeg aan een keurige vierde plaats in het dagklassement in de Minimax-klasse. Na afloop kon er dan ook volop feestgevierd worden.

Milan Coppens

“Ik ben best wel heel erg blij”, zei Milan na afloop. “Ik had dit niet meer verwacht na de eerste ronde van het kampioenschap. Toen werd ik negentiende door een crash buiten mijn schuld. Dat ik dan toch nog tweede mag worden, is als een droom.” Wat zijn prestaties extra knap maakt, is dat het pas zijn tweede jaar in het karten is.

Toch is dat vice-kampioenschap uiteraard niet uit het luchtledige gekomen. Milan rijdt het hele seizoen al constant en is steevast voorin te vinden. Dat leverde hem zoveel punten op dat hij zich nu de één-na-beste rijder van het Nederlands kampioenschap bij de Minimax-rijders mag noemen.

Hij is er extra trots op dat het hem is gelukt in het NK. Dat is, zo stelt Milan, sterker bezet dan de Belgian Max Challenge (BMC) in eigen land bijvoorbeeld. “Ik vind het in het NK leuker rijden. Er is meer competitie en uitdaging. In dit kampioenschap leer je beter verdedigen en aanvallen. Bijna alles van wat er bij het karten komt kijken, wordt hier beter. Je moet echt zorgen dat je bij de pinken bent, opletten dat je niet van de baan wordt geramd.”

Lessen die hij goed in zijn oren heeft geknoopt. Inmiddels heeft hij met zijn vice-kampioenschap laten zien waar dat toe kan leiden. Ook op de baan was dat goed zichtbaar. Zo werd Milan tijdens de derde ronde van het NK in Berghem tweede in het dagklassement met twee tweede plaatsen en een overwinning. “Dat was wel mijn beste weekend van dit seizoen”, blikte hij met genoegen terug. “Vanaf de tweede ronde in Eindhoven wist ik eigenlijk al dat het nog een mooi seizoen kon worden.”

Die grote vorm hield hij het hele jaar vast. Zodoende verscheen hij afgelopen weekeinde zelfverzekerd op de kartbaan van Genk voor de laatste ronde van het NK. Tijdens de kwalificatie had hij nog niet helemaal de juiste snelheid te pakken en moest hij genoegen nemen met de negende tijd. Maar tijdens de eerste race liet de sympathieke jongeling zien dat hij uit het juiste hout is gesneden.

Milan Coppens

Wel moest hij eerst nog een beuk bij de start verwerken. Daardoor viel hij terug van de negende naar de twaalfde plaats. Milan liet zich niet ontmoedigen en zette vol overtuiging de aanval in. “Ik heb toen een mooie inhaalrace gereden. In de laatste ronde reed ik al op de derde plek. Jammer genoeg maakte ik een foutje bij het verdedigen in de voorlaatste bocht waardoor twee jongens me nog voorbij konden en ik als vijfde finishte.”

Tijdens de tweede race won hij bij de start een plek en ging hij vanaf P4 op jacht naar de eerste drie rijders. Echt dichterbij komen lukte hem jammer genoeg net niet omdat zijn motor net een klein beetje topsnelheid tekortkwam. “Ik heb alles geprobeerd, meer kon ik niet doen.”

Het verhaal van de derde race was enigszins vergelijkbaar. Het betekende dat hij zich opnieuw tevreden moest stellen met de vierde plaats. Milan: “Maar ik ben blij dat ik als Belg tweede ben geworden in het eindklassement van het NK.”

Nu rest hem nog de laatste race van het BMC in Genk voordat het seizoen er op zit. Milan keek ernaar uit. “Ik sta tweede in het kampioenschap en ik vind Genk een leuke baan. Die tweede plek moet ik kunnen vasthouden. Dat gaat zeker goed komen!”

Milan Coppens bedankt Patrick Smeulders en zijn papa en mama. Volgend jaar is hij overigens hij nog driftig op zoek naar sponsoren. Met iets meer budget kan de snelle Belg de aanval openen om een stapje hoger te komen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS