Karting • Chrono

Razendsnelle Lucas Schoenmakers drukt overtuigend neus aan het venster met zege

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 februari 2017 13:59 • Print artikel

EINDHOVEN - Als Lucas Schoenmakers afgelopen weekeinde één ding heeft bewezen, dan is het wel dat hij komend seizoen een kandidaat is voor de rookietitel bij het Nederlands kampioenschap Rotax Max in de Micromax-klasse. De elfjarige karter uit het Belgische Schilde snelde op De Landsard in Eindhoven brutaal naar de winst in de finale tijdens de tweede meeting voor de Wintercup van organisator Chrono.

Lucas Schoenmakers podium zege Wintercup Minimax

Natuurlijk, de Wintercup is vooral een opwarmer voor het nieuwe seizoen, en zegt nog niet alles over de exacte verhoudingen in het veld. Maar Lucas bewees zondag op de Brabantse piste dat hij de overstap van de Micromax-klasse, waarin hij het afgelopen seizoen als derde eindigde, naar de Minimax-klasse goed heeft verteerd. De in Eindhoven geboren jongeling ging overtuigend in de rondte en liet zich nimmer in de luren leggen.

Het was dan ook een tevreden rijder die zijn relaas deed. “Ik ben hier heel blij mee”, zei Lucas. “Ik had dit na het mindere begin van het weekend zeker niet verwacht. Het leek een beetje op een déjà vu van vorig seizoen. Toen ging ik er in de Wintercup van de baan.” Met dan toch met één groot verschil: deze keer stond de talentvolle rijder van Hugo Motorsports na afloop met de winnaarsbeker in de handen. In de prefinale, eerder op de dag, had hij bovendien al laten zien dat het met zijn snelheid wel goed zat, want daarin eindigde hij als tweede.

Door een wat mindere training en kwalificatie begon Lucas die race vanaf de elfde positie, maar na een wereldstart lag hij in een ommezien al op de tweede positie. Op dat moment moest hij alleen Thomas Dijkstra nog voor zich dulden, maar de jonge karter was blij met zijn tweede plaats, zoals hij luid juichend liet blijken toen hij over de finish kwam. “Vooral in de laatste vijf ronden kreeg ik het zwaar”, zei hij, daarmee doelend op zijn overstap naar de Minimax-klasse waarin hij in een grotere, snellere en zwaardere kart rijdt. “Maar ik heb de race op karakter uitgereden.”

Omdat de prefinale gold als kwalificatieresultaat voor de finale, kon Lucas vanwege zijn tweede plaats op de voorste startrij plaatsnemen. Helaas lukte het hem niet zijn rivaal Thomas Dijkstra, die op poleposition stond, uit te remmen in de eerste bocht. Totdat die een fout maakte, rondging en Lucas hem vliegensvlug voorbijging. “Na een paar rondjes had ik een groot gat. Dat had ik niet verwacht. Mijn bandenspanning was relatief laag. Daardoor was het logisch geweest als ik later in de race pas echt snel zou zijn.”

Lucas Schoenmakers

Maar hij bleef op kop, handhaafde zijn snelheid en eiste zo overtuigend de overwinning voor zich op. Een bijzonder knap resultaat voor een debutant in de Minimax-klasse! Zeker ook omdat hij nog aan het wennen is aan zijn nieuwe materiaal. “De nieuwe kart heeft veel meer snelheid, kost meer kracht om te besturen. Maar ik heb me er automatisch aan aangepast. Deze klasse is geen kinderspel, de drang om te winnen is nog groter geworden. Ik vind dit ook leuker dan de Micromax. Daarin vond ik het niet snel genoeg gaan. Ik was klaar voor iets nieuws.”

Komend seizoen richt Lucas zich op het NK tweetakt van Chrono. Ook zal hij het EK rijden en hoopt hij tevens in het BNL-kampioenschap acte de présence te kunnen geven. “Ik wil gewoon zo veel mogelijk leren”, duidde hij zijn ambitie. “En natuurlijk een paar goede resultaten behalen. In het NK hoop ik toch zeker in de top drie te kunnen rijden.”

Lucas Schoenmakers wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door: Magis Vastgoed, Friendly Housing en Datapulse Enterprise Services.

Lucas bedankt zijn teambaas Hugo van der Ham, zijn monteur Lars Lamborelle en Wouter Verhoeven die zorgde voor het materiaal tijdens de trainingen.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS