Karting • Chrono

Nummer 14 Roderick Pikker toont veerkracht en meldt zich na sterke inhaalrace voorin

Uitgegeven door Bas Kaligis • 28 mei 2017 12:35 • Print artikel

BERGHEM – Als Roderick Pikker afgelopen weekeinde tijdens de derde ronde van het Nederlands kampioenschap karten één ding heeft bewezen, dan is het wel dat veerkracht een sportman ver kan brengen. De elfjarige rijder uit Den Haag, racend met de nummer 14 van Johan Cruijff, moest in de eerste race van de Minimax-klasse een spinnende concurrent ontwijken waardoor hij zelf crashte, maar door nooit op te geven slaagde hij er in de derde race in nog knap zesde te worden.

Roderick Pikker


Nee, hij was niet helemaal tevreden, bekende Roderick na afloop van de races in Berghem. Dat had alles te maken met die eerste race waarbij hij in een poging een spinnende tegenstander te ontwijken in de bandenstapels was terechtgekomen. Maar toch, met die zesde plaats in de derde race had de sympathieke Hagenaar bewezen dat hij kan inhalen, dat hij kan racen, dat hij een knokkersmentaliteit heeft, dat hij nooit opgeeft en dat zijn snelheid dik in orde was.

“Toen ik over de finish kwam wist ik niet precies hoeveelste ik was geworden”, zei Roderick, die de vorige ronde van het NK had moeten overslaan in verband met een gebroken pink, maar daar nu geen last meer van had. “Ik dacht wel in de top tien, maar meer wist ik niet. Bij de start waren er verschillende rijders op elkaar geklapt. Later crashten er nog een paar en heb ik zelf nog best veel jongens ingehaald. Maar eerlijk gezegd was ik vooral blij dat ik zelf niet bij de crashes zat.”

“Op dat moment dacht ik dan ook niet aan de plaatsen die ik had goed gemaakt. Omdat de jongens vooraan een best groot gat hadden, kon ik niet zien hoeveel jongens er nog voor me reden. Dat ik dan nog zesde ben geworden, daar ben ik redelijk tevreden mee. Pas als ik in de top vijf kom, ben ik echt tevreden.”

Zo toonde Roderick zich kritisch op zichzelf en zijn prestaties. Toegegeven, de zesde plek als beste resultaat was niet waarvoor hij naar Berghem was gekomen, toch mag niet vergeten worden hoe knap die prestatie is na de crash – buiten zijn schuld – in zijn eerste race. Daarbij trok hij zijn kart uit de bandenstapels om toch nog een aantal plekken te kunnen pakken (over nooit opgeven gesproken…). Omdat de bekabeling van zijn kart na de crash over de grond sleepte was die missie helaas gedoemd om te mislukken en moest hij zich uiteindelijk tevredenstellen met de 24ste plaats.

Dat betekende dat hij in de tweede race ook van die plek moest starten. Na diverse inhaalacties eindigde hij die uiteindelijk als achttiende. Zo kwam hij langzaam maar zeker naar voren. En hoewel de achttiende startplaats voor de derde race niet een plek is waar hij thuishoort op de grid – Roderick heeft meerdere malen bewezen dat hij in de top vijf thuishoort – kon hij zo weer een stukje verder naar voren beginnen.

Roderick Pikker


En zo werd zijn nooit aflatende ambitie te presteren uiteindelijk beloond met een knappe zesde plaats. Het betekende de nodige punten voor het kampioenschap en, niet onbelangrijk, een morele opsteker voor de komende NK-ronde die op het circuit van Kerpen in Duitsland wordt gehouden.

Roderick keek er al naar uit. “Ik rijd er graag, want op die baan kun je hard gaan. Dat vind ik leuk. Ik hoop dat het er een beetje gaat regenen. Dan ben ik altijd wel snel en dan hoop ik weer in de top vijf te kunnen rijden!”

Roderick wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Balkan Basalt, Citronics, Canley Vale Investments, Via Andres, Freem en Racing Sportiva.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS