Karting • Chrono

Na regen komt zonneschijn weet nu ook razendsnelle Bira van Haver: "Eindelijk weer een podiumplek"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 augustus 2017 09:38 • Print artikel

EINDHOVEN - Hij heeft dit seizoen behoorlijk wat pech gehad, maar zondag in Eindhoven bewees karter Bira van Haver eindelijk weer dat hij in de Micromax-klasse voorin thuishoort. De snelle rijder uit Nieuw-Vennep werd tijdens de zesde ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max tweede in het dagklassement, en dat moest gevierd worden!

Bira van Haver

Eindelijk. Eindelijk had Bira het juk van twee gescheurde chassis’ en de bijbehorende teleurstellende resultaten van zich afgeschud om weer op het podium te kunnen plaatsnemen. Dat betekende de nodige punten voor het kampioenschap en een grote grijns op het gezicht van de sympathieke Noord-Hollander. “Ik ben heel blij”, was zijn logische reactie. “Ik voel natuurlijk ook wel opluchting. Eindelijk weer een podiumplek!”

Die had hij dubbel en dwars verdiend met zijn achtereenvolgens tweede, derde en eerste plaats in de races. Zijn derde plaats tijdens de kwalificatie zorgde natuurlijk direct voor een goed uitgangspunt in de races. Bira was overigens wel een beetje verbaasd over zijn uitstekende kwalificatie, want tijdens de voorafgaande trainingen ging het nog niet echt lekker, zei hij. “Ik moest echt zoeken naar een goede wegligging van de kart. Ook liep de motor wat minder.”

Na de kwalificatie was de motor overigens nog steeds niet optimaal, erkende Bira’s vader. “We hebben uiteindelijk de carburateur uit elkaar gehaald en naar een specialist gebracht”, zei hij. Wel, dat hielp. Bira: “Op zondagochtend merkte ik meteen dat de motor op het rechte stuk beter liep.”

Dat bleek dan ook tijdens de eerste race. Gestart als derde zat hij weldra kort achter raceleider Dani van Ruiten. Inhalen ging jammer genoeg net niet. “Dani’s motor liep nog net wat beter dan de mijne. Hij liep steeds weg in de bochten en dan kwam ik weer terug met remmen. Zo ben ik als tweede over de finish gekomen.”

En dus mocht hij tijdens de tweede race als tweede starten. In de eerste meters van de race reed hij in het lastige midden van het deelnemersveld op de eerste bocht af, en kwam hij er wonderwel toch nog als tweede uit. Zo herhaalde zich de situatie uit de eerste race zich en kwam hij vlak achter Dani van Ruiten te rijden. Samen reden ze weg van de rest, maar omdat Bira een paar strafseconden kreeg wegens opduwen, moest hij zich uiteindelijk tevredenstellen met de derde plaats.

Nu was dat nog steeds bepaald geen resultaat om zich voor te schamen; de derde plek betekende een mooie startplek voor de derde race bovendien. En jawel, opnieuw kwam hij vlak achter raceleider Dani van Ruiten te rijden. Bira: “Mijn motor liep deze keer wat beter en zo kon ik de competitie aan met Dani. Daarna heb ik nog een gaatje getrokken, maar op een gegeven moment kwam hij toch weer dichterbij. Ik werd niet zenuwachtig en heb geen fouten gemaakt, dus gelukkig heb ik toch nog gewonnen!”

Voor Bira was de winst in de derde manche de ultieme bevestiging dat hij in Eindhoven één van de snelsten was. Een beloning voor zijn harde werken en vooral het doorzetten. Om topfit te kunnen zijn voor zijn sport doet hij namelijk aan kickboksen. Dat hij daar ook talent voor heeft, blijkt wel. Het gaat zo goed dat hij al twee wedstrijden won. Toch blijft karten zijn passie. “In het karten moet je meer nadenken, heb je de snelheid waar ik zo van houd.”

Bira van Haver

Dat het kickboksen niettemin zin heeft, merkte hij toen hij onlangs een juniorkart testte. Bira: “Iedereen zei dat het heel zwaar ging worden. Toen ik er in reed, voelde ik dat wel, maar ik kon het door de kracht die ik van het kickboksen heb gekregen meteen volhouden. Toen ik weer in een Micromax-kart stapte, dacht ik: goh, wat gaat dat sloom en wat gaat het sturen makkelijk, haha.”

Nu is het voor Bira vooral zaak zijn goede vorm van Eindhoven vast te houden. Hij is dan ook vastbesloten tijdens de volgende ronde van het NK, die op het circuit van Berghem wordt gehouden, weer top te presteren. “Ik wil mijn snelheid ook de komende races laten zien!”

Bira van Haver wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Schellekens Groep, Auto Sportiva Zandvoort en Gratema Classic Car Taxaties.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS