Karting • Chrono

Max Tubben en Ferdy Snijders kennen droomstart bij Nederlands kampioenschap in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 maart 2017 10:39

KERPEN - Ze rijden voor hetzelfde team en lieten zondag in Kerpen allebei zien de beste te zijn in de eigen klasse tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap. Max Tubben uit Nieuw-Weerdinge won het dagklassement in de koningsklasse KZ2 en Ferdy Snijders uit Wijteveen in de KZ2 Plus. Ja, het was een fantastische dag voor RM Karting, CRG en Frits Duizendstra in Duitsland.

The winners takes it all Ferdy Snijders en Max Tubben

Grijnzend feliciteerden ze elkaar na afloop van de huldigingsceremonie in de kantine van de Erftlandring. Hadden ze toch maar mooi geflikt, de twee teammaten van RM Karting. De twee zwaarste schakelklassen van het NK waren een prooi geworden voor het snelle duo en dat moest gevierd worden. Tuurlijk kunnen ze allebei keihard rijden, maar uiteindelijk konden ze niet om één conclusie heen: de motoren van Frits Duizendstra zijn regelrechte bommetjes, zo hard lopen ze.

Zo kon het dat de jongeling Max van vijftien en Ferdy van vierendertig de winnaarsbeker in de handen kregen gedrukt in hun klasse. Dat Max hard kan rijden, bewees hij vorig seizoen al toen hij in Hahn de tweede ronde van het NK won als jongste deelnemer in de KZ2. Dat ook Ferdy hard kan rijden, was niet voor iedereen even bekend. De Drent was vorig jaar weliswaar voorzichtig weer begonnen met karten nadat hij zo’n twintig jaar niet had gereden, winnen was toen nog geen vanzelfsprekendheid.

“Maar dit jaar ben ik op gewicht”, zei hij. “Ik ben in een jaar tijd zestien kilo afgevallen en het resultaat zie je. Drie keer eerste geworden met zes, drieënhalve en tien seconden voorsprong op de nummer twee. Ik had vooraf ook wel gehoopt zo sterk te rijden. Dat was ons doel. Vorig jaar was nog een leerjaar, een jaar om ervaring op te doen, dit jaar ga ik voor de titel.”

De insteek van Ferdy is wel anders dan die van Max. Waar Max sportief zoveel mogelijk wil bereiken geldt het karten vooral als ontspanning. “Ik heb een eigen autogarage. Dat is heel druk deze weekendjes zijn dan vooral een stuk ontspanning voor me. Maar dat neemt niet weg dat ik zo goed mogelijk wil presteren.”

Dat de twee in één team zitten, is overigens niet helemaal toevallig. Max en Ferdy kenden elkaar al langer. Hadden elkaar nota bene ontmoet in het bedrijf van Ferdy waar Max stage kwam lopen. Ferdy: “Zo leerden we elkaar steeds beter kennen.” Het klikte en nu zitten ze dus in hetzelfde team. Een topteam, zoveel is wel duidelijk.

Max Tubben wint NK

Max is er net zoals Ferdy maar wat mee in zijn nopjes. Want ook hij presteerde ronduit top met zijn twee overwinningen en de tweede plaats in de derde race. Opvallend genoeg was de NK-ronde van vorig jaar die hij won ook in Duitsland. Max vond het niet zo raar. “De Nederlandse banen bevallen me niet zo”, zei hij. “Te veel krappe bochten, vooral in de regen. Dan lig ik te laag in de kart. Ik ben zo licht dat ik niet goed met mijn lichaam kan gooien.”

Niettemin is de start van zijn seizoen ronduit uitstekend. “Al had ik de laatste race ook graag gewonnen natuurlijk”, zei de sympathieke Drent, die overigens niet alle NK-rondes rijdt. “Ik had een slechtere start dan Joey Hanssen en we reden constant dezelfde rondetijden. Ik had een tiende nodig om bij hem te komen, en dat lukte helaas niet. Maar ik wist tweede is ook goed genoeg om dagwinnaar te worden. ik had race 1 en race 2 al gewonnen, dus ik hoefde op het eind geen risico’s nemen.”

Het was in ieder geval een goede test voor de rest van het seizoen, dat pittig zal worden. Max gaat namelijk het WK en het EK en het DKM rijden. “Nu leren constanter te leren en geen fouten te maken. Het kan altijd beter!”, zei het aanstormende talent.

Ferdy Snijders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: FDK, SW BV en autobedrijf Ferdy Snijders.

Max Tubben wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Eco Keukens, Partycentrum Viper, RM Karting, Frits Duizendstra en zijn vader.

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS