Karting • Chrono

Max Knapen doet een 'Max Verstappen' in Genk en nu op naar NK viertakt in Kerpen

Uitgegeven door Bas Kaligis • 5 oktober 2017 08:32 • Print artikel

GENK – Het was een bijzondere situatie: terwijl de leidende Max Knapen op de kartbaan van Genk bezig was aan zijn laatste ronde tijdens de eerste race in de Micromax-klasse, begon duizenden kilometers verderop een andere leidende Max - Max Verstappen - aan zijn laatste ronde voor de F1 Grand Prix van Maleisië. Zou het een voorbode zijn voor de tienjarige Deurnenaar? Knapen reed bijzonder sterk tijdens de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap tweetakt. Hij won die eerste manche dan, tegelijkertijd dat Verstappen in Maleisië over de finish kwam en greep uiteindelijk ook verdiend de derde plaats in het dagklassement.

Max Knapen

Zijn vader Jan kwam juichend de kantine van het befaamde Belgische circuit binnengelopen. Zijn zoon Max had net de eerste race gewonnen en hij kon nog net zien hoe Max’ naamgenoot in Maleisië zijn laatste meters afwerkte richting diens tweede Grand Prix-zege. Natuurlijk liggen karten en de Formule 1 ver uit elkaar, tegelijkertijd heeft het alles met elkaar te maken. Karten wordt niet voor niets de kraamkamer van de Formule 1 genoemd. Ook die andere bekende Max begon zijn loopbaan met karting. En laat Max Knapen nu net in het karten zich steeds nadrukkelijker ontpoppen als talent.

Tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap reed Max na die eerste plaats in de eerste manche daarna nog naar de respectievelijk vijfde en de derde plaats in de tweede en derde manche. Het leverde hem dus de derde plaats op in het dagklassement en dat betekende een grote grijns op zijn gezicht. “Ik ben heel erg blij”, was zijn logische reactie. “Vooral na de eerste race. Ik had niet verwacht dat ik zo hoog zou eindigen, want op vrijdag gingen de trainingen helemaal niet goed. Toen was het warm en had de baan veel grip en dan ben ik normaal gesproken iets minder snel.”

Maar de iets koelere temperatuur op zondag betekende wat minder grip en dus een excellerende Max die zich als derde had gekwalificeerd. Tijdens de eerste race ging de start helaas iets minder goed, want hij verloor een paar plekken. “Ik werd in de eerste bocht naar buiten gedreven en toen prikten er een paar tussen.” Vanaf de vijfde plaats zocht de sympathieke Brabander vervolgens zijn plek naar voren. In de voorlaatste ronde deed hij een geslaagde aanval op de leider in de wedstrijd en daarna was het voor Max linea recta richting de finish razen. “Achter me begonnen ze te rommelen en zo kon ik makkelijk uitlopen.”

Tijdens de tweede race kwam Max redelijk goed weg na de herstart van de wedstrijd (de eerste start was vals geweest). Hij verloor wat plaatsen, wilde op een gegeven moment een rijder inhalen die hem niet had gezien en hem per ongeluk naar buiten dreef. Daardoor kwamen beiden op het gras terecht. “Zo verloor ik twee plekken. Maar ik heb me daarna terug naar voren geknokt en ben zo nog vijfde geworden. Het gat naar de nummer vier kon ik jammer genoeg niet meer dichtrijden.”

Max Knapen podium

In race drie liet Max zien dat hij nog altijd even snel was als tijdens zijn superieure eerste race. Hij zat weldra in het groepje vooraan, reed zelfs een aantal keer aan kop. “Ik ben ook nog een stukje weggelopen, maar op het rechte stuk haalde een aantal jongens me in.” Max wist zich niettemin voorin te handhaven en claimde uiteindelijk nog de derde plek, genoeg voor de keurige derde plaats in het dagklassement. Hij blikte dan ook tevreden terug. “Het was een heel goed weekend.” En dan te bedenken dat hem nog een heel mooi toetje wacht: komend weekeinde kan hij in het Duitse Kerpen Nederlands kampioen bij de viertaktrijders worden. “Die titel wil ik heel graag hebben!”

Max Knapen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Sykono, Hoofdkantoor Brabant, 2 Handle Polen, Hugo Motorsport en Munster Auto- en Truckschade.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS