Karting • Chrono

Mark van der Kamp zet stijgende lijn voort: snel bij Dubai O-Plate 2017 en P2 in winterkampioenschap!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 februari 2017 11:02 • Print artikel

EINDHOVEN - Met zijn fraaie derde plaats bij de junioren tijdens de finale van de tweede Wintercupronde verzekerde karter Mark van der Kamp zich zondag in Eindhoven overtuigend van de tweede plaats in het winterkampioenschap. Een uitstekende opmaat naar het aankomende seizoen waarin de veertienjarige rijder uit Ter Apel moet kunnen meestrijden om de hoofdprijzen.

Mark van der Kamp

Dat hij tot twee keer toe (tijdens de eerste Wintercupronde in Kerpen werd hij derde) zo ver vooraan eindigde, kwam een klein beetje als een verrassing voor de jonge Mark. De talentvolle Groninger maakt dit jaar zijn debuut in de juniorenklasse en dat betekent wennen aan een grotere, zwaardere en vooral ook snellere kart.

“Dat ik dan tweede in het winterkampioenschap word… Daar ben ik heel erg blij mee”, zei de blonde rijder van Brand Racing enthousiast na afloop in de kantine van circuit De Landsard. “Ik had verwacht dat de overstap heel lastig zou zijn omdat ik niet zo groot ben. Maar toen ik voor het eerst trainde in zo’n grote juniorenkart ging het gelijk al heel goed.”

“Wel is het een nieuwe uitdaging natuurlijk. De kart is niet alleen groter en sneller, bij de junioren is er een heel sterk deelnemersveld. Ik had dan ook niet verwacht tweede in het winterkampioenschap te kunnen worden. Bij de eerste Wintercupraces in Kerpen had ik nog wat voorzichtig ingezet op een plaats in de top tien. Maar het ging hier in Eindhoven al een stuk beter dan in Kerpen.”

Juist die laatste constatering markeerde de waarde van zijn prestaties in het winterkampioenschap. De sympathieke rijder heeft volop potentie en liet dat tijdens de Wintercup direct zien. Tijdens de prefinale werd hij zondag zesde en dat betekende uiteraard een prima uitgangspositie voor de finale op de Brabantse omloop. Daarin verschalkte hij weldra enkele tegenstanders en zo kwam hij uiteindelijk heel knap als derde over de finish.

“De missie is geslaagd”, zei hij zelfbewust en met een grote grijns op zijn gezicht. “Na de eerste Wintercupraces in Kerpen had ik nu wel gehoopt op een plaats in de top drie. Ik zat hier tijdens de trainingen maar een tiende van een seconde van de top twee. Ik heb natuurlijk geprobeerd te winnen. Helaas is dat niet gelukt, maar ik vind een plaats in de top drie voor nu goed genoeg.”

Dubai O-Plate 2017
Reden tot optimisme heeft hij genoeg. Twee weken voor de tweede Wintercup deed Mark nog mee aan de prestigieuze Dubai O-Plate 2017, waarin hij ondanks strafseconden heel knap vijfde werd. De jonge rijder moest woensdag in de eerste vrije trainingen wel nog even wennen aan zijn kartchassis, waar hij op uitnodiging van Sodi Kart Middle East mee reed. Normaal rijdt hij Tony Kart.

Mark van der Kamp Dubai

Na de trainingen van donderdag stond vrijdagmorgen de kwalificatie op het programma. Mark snelde daarin naar plek 5, om in de heats naar de achtereenvolgende zevende, tweede (inclusief snelste ronde!) en achtste plaats te denderen. Die resultaten waren goed voor de vijfde plaats overall. Op die plaats mocht hij zaterdag in de prefinale starten om uiteindelijk op een knappe vierde plaats te finishen.

Daarmee had hij zich verzekerd van een uitstekende uitgangspositie voor de finale. Opnieuw toonde Mark dat het met zijn snelheid wel goed zat. Hij werd als de nummer twee afgevlagd en onderstreepte daarmee zijn status als talentvolle karter. Helaas kregen de winnaar en hij strafseconden, waardoor Mark uiteindelijk als vijfde werd geklasseerd. Niettemin nog steeds een knap resultaat. Bovendien was het een leerzame ervaring voor komend seizoen.

Mark van der Kamp Sodi Team Dubai

Marks programma bestaat dit jaar uit het NK en de BNL. Gezien zijn prestaties tijdens de beide Wintercupraces zet de jongeling in op een plaats in de top drie in het NK. “Mijn resultaat van de laatste tijd geeft me best wel een boost. Ik weet dat ik relaxed mijn races moet kunnen rijden. Nu wil ik gewoon goed vooraan kunnen rijden”, zei hij. Die wetenschap brengt een verplichting met zijn mee, realiseerde de nieuwkomer in de juniorenklasse zich. “Ik ga sowieso voor het rookiekampioenschap!”

Mark van der Kamp wordt in zijn raceactiviteiten gesteund door Visolity, Q&S Garten Deco, Brand Racing, Viscaal Auto Groß Fahrzeughandel, Tuindeco Garden, Garden Dreams en RM Karting.

Verder bedankt Mark zijn school RSG Ter Apel voor de ondersteuning zodat hij op een zo goed mogelijke manier zijn school met zijn sport kan combineren.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS