Karting • Chrono

Mark van der Kamp houdt focus op racen en pakt prompt podiumplaats: "Blij met dit resultaat"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juni 2017 10:00 • Print artikel

KERPEN – Karter Mark van der Kamp had dit seizoen tot dusver behoorlijk wat tegenslag gekend, dus groot was dan ook de blijdschap toen die afgelopen weekeinde op het circuit van Kerpen eens achterwege bleef. De dertienjarige rijder uit Ter Apel eindigde tijdens de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap prompt als derde in het dagklassement van de sterk bezette talentenklasse van de Rotax Max Junioren.

Mark van der Kamp Brand Racing


“Ik ben heel erg blij”, zei hij na afloop in de tent van zijn team Brand Racing. “Eindelijk heb ik sinds het begin van het seizoen weer eens geluk gehad. En meteen weer een podiumplaats. Ik had dit ook wel even nodig, want ik hoop in ieder geval rookiekampioen te worden en in de top drie van het NK te komen.”

Dat hij goed presteerde op de Duitse piste waar Formule 1-grootheden als Michael Schumacher en Sebastian Vettel de grondbeginselen van het racen leerden, verbaasde hem op zich niet zozeer. Tijdens de trainingen was Mark direct één van de snelsten van het deelnemersveld in de sterk bezette junioren-klasse. “Ik wist op donderdag al: het kan weleens een mooi weekend worden”, zei de talentvolle karter, die zijn aandacht voor het karten er dit weekend goed bijhield.

Het was het directe bewijs dat het nieuwe frame en de nieuwe motor van JvD Power een duidelijke stap vooruit waren. Mark: “Hopelijk wordt het de volgende keer nu wat makkelijker om voorin te blijven rijden. Als we tenminste geen pech hebben. Ik weet dat het kan, dat het erin zit.” Daarnaast was hij erg gefocust dit weekend. Ook die extra aandacht aan zijn rijden en de focus houden op het racen in plaats van op de randverschijnselen, betaalden zich uit.

Na de uitstekende trainingen en de derde tijd in de kwalificatie hoefde het niet meer te verbazen dat de sympathieke Groninger tijdens de eerste race direct vooraan meedeed. Hij reed de hele wedstrijd op de derde plaats, alleen in de laatste ronde had hij een klein akkefietje. Een andere rijder stuurde op hem in waardoor ze allebei slecht door de bocht gingen. Mark verloor zijn plaats en moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plaats.

Hoewel dat een kleine teleurstelling betekende, stond Mark er niet al te lang bij stil. Hij wist dat hij de juiste snelheid voor het podium te pakken had en er kwamen tenslotte nog twee races. Bij de start haalde hij in de derde bocht de nummer drie in en reed daarna met de nummer één en twee weg. “We hebben toen een groot gat geslagen”, zei Mark. “Ik ben wel tevreden met de derde plek in die race.”

Mark van der Kamp Rotax Max Junior op weg naar podium


Ook race drie verliep vlotjes. De start was nog wel heel rumoerig. Senna van Walstijn begon direct zijn positie te verdedigen op Mark en kwamen anderen hem voorbij. In het vervolg slaagde hij erin halverwege en aan het eind van de race nog een plek goed te maken en zo kwam hij als vijfde over de finish. “Meer zat er niet in. Maar ik wist dat ik met die vijfde plek op het podium stond. Ik dacht aan het eind alleen maar: deze plek behouden en de race uitrijden. Ik ben heel blij met dit resultaat en het podium.”

Zijn volgende race is de vijfde ronde van het NK die op het circuit van Spa-Francorchamps in België wordt gehouden. Mark keek er al naar uit. “Ik vind het een hartstikke mooie baan. Ik rijd er graag. Er zijn daar veel snelle bochten, al kun je er wel lastig inhalen. Maar als je het doet, dan is dat dus extra kicken. Hopelijk haal ik daar ook weer het podium!”

Mark van der Kamp wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Q&S, Garten Deco, Garden Dreams, Fiscaal Fahrzeuggroßhandel, Tuin Deco en Visolity ICT.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS