Karting • Chrono

Lucas Vermaas met Mad Croc overtuigend naar Nederlandse titel bij de Wankel Senioren!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 oktober 2017 16:49 • Print artikel

KERPEN - Alsof hij nog even wilde benadrukken wie dit seizoen de beste was in de supersnelle Wankel Senioren-klasse: karter Lucas Vermaas won de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap viertakt met drie manchezeges, en dat leverde hem de Nederlandse titel op. Overtuigender kon het niet. Na afloop kon de zestienjarige Hoofddorper dan ook welverdiend zijn ereronde rijden met de Nederlandse vlag en trots de kampioensbeker boven zijn hoofd torsen.

Lukas Vermaas Nederlands kampioen

De enige concurrent die Lucas van tevoren nog had was Bjorn Bourgonjon. Maar in de regenachtige laatste manche had de sympathieke Noord-Hollander zo’n enorme voorsprong geclaimd dat de mancheoverwinning en daarmee het kampioenschap hem niet meer konden ontgaan. “In de slotfase liep mijn voorsprong wel wat terug omdat ik het wat rustiger aan moest doen. Dat kwam door het verlopen van mijn linkerachterwiel”, aldus Lucas.

Uiteraard kwam hij nog altijd als eerste over de finish. Net zoals hij in de eerste twee manches had gedaan. Lucas had zo een nagenoeg perfect weekeinde gescoord. Nagenoeg, want de poleposition moest hij aan iemand anders laten; de snelle rijder had de tweede tijd gereden tijdens de kwalificatie. “Maar de jongen die de poleposition had, reed net zoals ik op een chassis van Croc Promotion. Dus mijn eigen merk was één en twee.”

En dat deed hem deugd aangezien Lucas sinds een jaar exclusief dealer van het merk Mad Croc in Nederland is. Dat was overigens het gevolg van een samenloop van omstandigheden. “Ik heb ooit eens getest op zo’n chassis. Dat beviel goed en mijn vader heeft toen zo’n chassis gekocht. Maar vorig jaar stopte de dealer ermee. Toen zaten we met twee chassis’ en er was niemand die onderdelen kon leveren. Toen zijn we er zelf mee begonnen. Ik ben er trots op dat we dit doen.”

Bart en Lucas Vermaas succes voor vader en zoon met NK-titel

De laatste tijd heeft hij het merk weliswaar gevoerd, maar heeft hij zich vooral geconcentreerd op het kampioenschap. “Nu ben ik zover dat we chassis’ gaan verhuren. Ook gaan we testritten aanbieden en in januari staan we op de kartbeurs in Lelystad. Tot nu toe heb ik alleen maar positieve reacties gehad op het materiaal. Dat maakt het leuk, dus ik wil dit voorlopig blijven doen.”

Nu kan hij zijn materiaal bovendien verkopen als Nederlands kampioen. Zijn eerste titel sinds hij op zijn negende begon met de sport in de Honda Cadet 160-klasse. Dat hij juist dit jaar kampioen werd, bevreemdt hem niet. “Mijn motivatie was ontzettend groot”, zegt hij. “Vorig seizoen reed ik bij de NAB mijn eerste seizoen in de Wankel-klasse en was ik al erg dicht bij de kopgroep. Hoe dichter erbij, hoe meer je er voorbij wilt. Het heeft ook te maken met de tijd die we erin stoppen. Dan wil je ook serieus presteren, anders hoef je het niet te doen.”

De verklaring dat hij nu zijn eerste titel heeft gewonnen, ligt vooral in zijn rijden. “Ik merk dat ik wat rustiger en tactischer ben gaan rijden. Vooral voor wat betreft het inhalen: als je het doet, wil je zo min mogelijk tijd verliezen en wil je dat degene achter je zoveel mogelijk tijd verliest.”

De resultaten zijn ernaar: hij won drie van de zes ronden, negen van de achttien manches en drie van de zes polepositions. Dat kwam hem zondag op een champagnedouche te staan. Eentje die hij welverdiend had.

Ook al is Lucas Vermaas Nederlands kampioen, zijn honger is nog niet gestild. Maar om deze sport optimaal te kunnen beoefenen, is de kersverse kampioen naarstig op zoek naar sponsoren. Geïnteresseerden kunnen contact met hem opnemen via lucasvermaas@kpnmail.nl.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS