Karting • Chrono

Lorenzo van Riet houdt de aansluiting met mooie podiumplaats: "Paar goede inhaalacties"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 22 juni 2017 14:31 • Print artikel

KERPEN – Opnieuw op het podium, opnieuw veel punten voor het kampioenschap. Karter Lorenzo van Riet snelde vorige week naar de derde plaats tijdens de vierde ronde van het Nederlands kampioenschap in Kerpen. Het zestienjarige talent uit Castricum liet zo andermaal zien dat hij één van de favorieten is voor het podium in de koningsklasse KZ2.

Lorenzo van Riet


Lorenzo kwam in de races tot de respectievelijk derde, derde en vijfde plaats. Een keurig resultaat, maar de op en top topsporter die hij is had toch wat moeite daarmee tevreden te zijn. “Ik had er eerlijk gezegd meer van verwacht.”

Toegegeven, hij had dit seizoen al beter gepresteerd. Daartegenover stond dat hij opnieuw op het podium stond en opnieuw veel punten voor de titelstrijd had verzameld. Dat had hij ook nodig na de pech tijdens de vorige NK-ronde in Berghem. Maar gezien de snelheid die hij het hele seizoen al toont, is er genoeg reden om aan te nemen dat hij tijdens de resterende twee rondes ook gewoon weer top presteert.

“De concurrentie heeft nu wel een voorsprong op me, maar ik ga natuurlijk gewoon nog voor de top drie in het kampioenschap”, toonde Lorenzo zich strijdbaar, in de wetenschap dat hij sowieso een schrapresultaat heeft. “Er kan nog van alles gebeuren.”

Zijn weekeinde begon overigens prima. Nadat hij in de trainingen had geconstateerd dat hij ook in Kerpen bij de snelsten van het veld behoorde, snelde hij in de kwalificatie naar een keurige derde tijd. Wel wist de zoon van Pim van Riet, die in de KZ Plus-klasse laat zien nog altijd snel te zien, dat het niet gemakkelijk zou worden op de Duitse piste. “De nummer één en twee in de kwalificatie waren best een stukje sneller. Ik had toen al wel verwacht dat het een wat moeilijker weekend zou worden.”

In de eerste race was hij niet snel genoeg, vond Lorenzo. Hij moest uiteindelijk genoegen nemen met de derde plaats achter de twee die hem in de kwalificatie te snel af waren geweest. “Een plaats bij de beste drie is natuurlijk gewoon goed, daar niet van”, relativeerde hij, “maar ik was liever eerste geworden.”

Voor race twee ging zijn ‘mindset weer op nul’. “Ik wilde er natuurlijk weer vol voor gaan. Het ging ook zeker te weten beter. We hadden wat veranderd aan de kart. Nu kon ik achter de eerste twee blijven hangen. Soms wat ik wat sneller dan zij, soms waren zij wat sneller dan ik.” Zo denderden de drie gezamenlijk naar de finish. Uiteindelijk kwam Lorenzo net te kort om in ieder geval één van hen te verschalken en kwam hij knap als derde over de finish.

Voor de derde race had Lorenzo weer wat veranderd aan de afstelling van zijn kart. “Maar bij de start verklootte ik het, jammer genoeg. Ik viel terug naar P10 of P11, dat weet ik niet meer precies. Dat was natuurlijk niet goed, maar dat kan een keer gebeuren.” Hij liet het hoofd niet hangen en ging vol in de aanval.

Dat betekende dat hij zich in een razend tempo naar voren knokte. “Ik heb een paar goede inhaalacties gehad. Het is natuurlijk goed dat je naar voren rijdt, wel jammer dat ik plekken moest goed maken terwijl dat niet nodig had hoeven zijn.” Hij kwam uiteindelijk als vijfde over de finish. Misschien niet helemaal het gewenste resultaat, maar op wilskracht en stuurmanskunst had hij toch maar mooi de schade beperkt weten te houden.

De volgende ronde in het kampioenschap wordt gehouden op de baan van Spa-Francorchamps in België. Lorenzo reed daar één keer eerder, toen hij nog in de DD2-klasse uitkwam. Hij keek er in Kerpen al naar uit. “Ik vind het een leuke baan. Je hebt daar snelle bochten en de baan heeft hoogteverschil. Het is er wel redelijk moeilijk inhalen. Ik moet dus zorgen dat ik een goede kwalificatie rijd, dan kan het een mooi weekend worden!”

Lorenzo van Riet wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Febo, Van Riet Auto’s, en Kartsupport. Lorenzo bedankt zijn monteur Glenn van de Hoek.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS