Karting • Chrono

Lorenzo Stolk bewijst zich ook in het NK Rotax Max: "Dit was toch ook een mooie uitdaging"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 25 juli 2017 13:44 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Normaal gesproken uitkomend in de IAME KNAF Cup Benelux Open wilde karter Lorenzo Stolk eens zien hoe het er aan toeging in het Nederlands kampioenschap Rotax Max. Een titelstrijd met andere karts en motoren. Tijdens de vijfde ronde van het kampioenschap werd de negentienjarige Middelburger prompt tweede in het dagklassement bij de Rotax-Max senioren.

Lorenzo Stolk

“Ik wilde eens kijken hoe het in de Rotax Max zou zijn”, zei Lorenzo na de huldiging op het kartcircuit van Spa-Francorchamps waar hij in de manches op de achtereenvolgens achtste, tweede en eerste plek was geëindigd. “Ik vind het niveau in de IAME KNAF Cup iets hoger, maar dit was toch ook een mooie uitdaging. Er waren genoeg mensen die het me lastig maakten.”

Tijdens de kwalificatie op zaterdag reed Lorenzo naar de derde tijd. Alvast een uitstekend begin van zijn weekeinde op de Belgische piste, toch had er meer in gezeten, wist hij. “We hadden de afstelling van het chassis niet perfect voor elkaar. Dat merkten we daarna ook in de eerste race.”

Daarin werd hij uiteindelijk achtste, maar dat was niet alleen te wijten aan de afstelling van het chassis. Wat een veel grotere rol speelde, was de beuk die hij in de laatste ronde kreeg. Daardoor viel Lorenzo in één klap terug van de vierde naar de achtste plaats. “Dat was wel even flink balen, hoor”, zei hij.

Gelukkig kreeg hij zondag nog twee kansen op een mooi resultaat. En die greep hij met beide handen aan. Voor de tweede race werd de afstelling van het chassis veranderd. “Daarna liep het veel beter.”

Hij had alvast een goede start, maar na bocht één lag hij opeens veertiende dankzij twee crashes achter elkaar. “Ik moest daardoor twee keer buitenom om ze te ontwijken. Zo was ik snel een hoop posities kwijt. Gelukkig liep de kart heel hard. Ik haalde de ene na de andere rijder in. Als de race een ronde langer had geduurd, had ik P1 nog kunnen pakken, denk ik.”

Hij moest zich dus tevredenstellen met een heel knappe tweede plaats. Gezien zijn enorme inhaalrace stemde hem die uitslag dan ook alleszins tevreden. Maar het kon nog één plaats beter natuurlijk. Dat moest dan maar in de derde race gebeuren. Hij liet er wat dat betreft geen gras over groeien, want na vier ronden had hij al de koppositie voor zich opgeëist. “Maar toen werd ik door iemand de kerb opgeduwd en kwam ik in het gras terecht. Daardoor verloor ik drie plaatsen.”

Lorenzo Stolk

Lorenzo gaf niet op, knokte zich terug naar voren en slaagde er zowaar in de koppositie te heroveren. Daarna ging het niet meer fout voor de talentvolle Zeeuw. Hij denderde vol overtuiging als eerste voorbij het zwart-wit-geblokt en had zo dus toch nog de gewenste mancheoverwinning te pakken.

De conclusie luidt dan ook dat Lorenzo in het NK Rotax Max een aanwinst is. Dat bevestigen zijn uitslagen ook overtuigend, bovendien reed hij de snelste rondetijd. “En ik was gemiddeld 2,5 tienden sneller dan de rest”, wist hij. Dan dus maar die logische vraag: zien we hem dit seizoen nog eens terug in het NK Rotax Max? “Als het niet samenvalt met mijn andere races zou ik graag nog een NK rijden. Ik wil nog een keer eerste worden in het dagklassement!”

Lorenzo Stolk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Indoor Karting Middelburg, OW Karting, Snap On Zeeland, HTS, Haarbosch BV, OK1, Autoservice van Lieren, Cinecity Vlissingen, Zorgbureau Klaver4 en Red Bull.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS