Karting • Chrono

Kris Haanen schittert in nieuwe klasse: "Scheelde maar twee punten of ik was winterkampioen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 9 februari 2017 16:59 • Print artikel

EINDHOVEN - Alsof de overstap vanuit de Micromax-klasse hem geen enkele moeite kost, overtuigde karter Kris Haanen afgelopen weekeinde opnieuw bij de Minimax-rijders. De tienjarige rijder uit Meterik, vorig jaar kampioen in de Belgische Micro Max, werd op circuit de Landsard tweede in de finale van de tweede Wintercup van organisator Chrono Karting en dat was voldoende voor de titel van vice-winterkampioen bij de Mini-Max.

Kris Haanen MiniMax

Natuurlijk, Kris staat al lang en breed bekend als een groot karttalent. Zo werd hij vorig seizoen BMC-kampioen in de Micromax-klasse en werd hij als jongste deelnemer ooit derde op het WK voor Rotax Max-rijders. Toch is de overstap van de Micromax-klasse (de categorie voor de jongste rijders) naar de Minimax-klasse bepaald geen sinecure.

De meesten hebben enige tijd nodig om zich aan te passen aan het nieuwe, hogere niveau. Maar de sympathieke Limburger ging tijdens de twee Wintercup-weekeinden, die gelden als opwarmer voor het nieuwe seizoen, doodleuk door waar hij vorig seizoen was geëindigd: met vooraan rijden. Het feit dat hij met zijn tien jaar tegen elf- en twaalfjarigen moet strijden, maakt zijn prestaties extra knap.

Natuurlijk komt zijn succes hem niet aanwaaien. Kris heeft in de aanloop naar het nieuwe seizoen veel getraind met oud-karter Danny Bleek. “We hebben samen veel gespard en daar heb ik veel van geleerd”, zei Kris. Aan de hand van zijn personal coach Debby Hansen krijgt hij begeleiding en sport hij bovendien veel dagen in de week om in optimale conditie zijn wedstrijden te kunnen rijden.

Aan motivatie ontbreekt het hem dus niet. Zeker niet nu hij in een hogere categorie uitkomt. “De Minimax-klasse is heel erg vet”, weet Kris, die dit seizoen op een Evo-kart van Slangen Racing zal rijden. “De kart is groter en sneller. We hebben grote startvelden met sterke rijders.”

Toch is hij daarvan niet onder de indruk, zo bewees hij al tijdens de eerste Wintercup-ronde, die in in december in Kerpen (D) werd gehouden. De baan was destijds opdrogend. Daarom reden sommigen op slicks en anderen op regenbanden. “Het was er half nat, half droog. Ik reed op slicks.” Op papier listig, maar na een schitterende inhaalrace werd hij nog derde.

Een knappe prestatie die hij in Eindhoven graag wilde herhalen. Na de kwalificatie (zevende tijd) ging de prefinale helaas niet helemaal zoals hij had gehoopt. Hoewel Kris snel was en reed in de kopgroep, maar moest hij door een uitstapje naast de baan uiteindelijk genoegen nemen met de tiende plaats. “Er was een droog spoor in het Mickey Mouse-gedeelte. Daar raakte ik mijn voorganger en kwam ik naast de baan terecht. Toen viel ik terug naar de zestiende plaats. Daarna ben ik nog teruggereden naar de tiende plek.”

Kris Haanen podium

In de finale moest het beter vond Kris en hij liet bij de start direct van zich spreken. Na de eerste bocht had hij zich al van de tiende naar de zesde plaats geknokt. Kris: “Twee bochten verder was het een heel klein beetje nat als je naar de buitenkant ging.” Twee rijders verkeken zich daarop en toen lag Kris zowaar al vierde. “Nummer één was weg, maar nummer twee en drie raakten elkaar en toen lag ik tweede”, zei hij glunderend. “Het scheelde maar twee punten of ik was winterkampioen geworden. Maar ik ben pas tien, terwijl de anderen elf of twaalf jaar zijn.”

Met de titel van vice-winterkampioen kan rookie Kris kan zich gaan opmaken voor een interessant, maar vooral ook druk seizoen in de Minimax-klasse. Want met zijn deelname aan het Nederlands kampioenschap van organisator Chrono, de Belgian Max Challenge (BMC), de BNL Karting Series en de eerste race van het Europees kampioenschap in Genk heeft hij een vol programma. Sterker nog: als hij goed scoort in Genk gaat hij waarschijnlijk ook andere EK-races rijden. Wel, hoe meer hoe liever, vond Kris. “Ik kan nog veel leren en heb er heel veel zin in!”

Kris Haanen wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door:
1. De Lange Horst
2. SJT Venlo Eurotransport
3. Lenssen Advies
4. DebSports
5. Logo Products
6. Bert Tacke Dakservice
7. Bouwbedrijf Maas
8. Beton Station Horst
9. HS Autoparts
10. Installatiebedrijf Jeroen Janssen
11. Vakgarage Maashorst
12. Stucadoorsbedrijf Brouwers
13. Keijsers Tegelwerken
14. Totaaltegel
15. Slangen Karting
16. Echte Bakker Gommans
17. Bruisten Metselwerken
18. Custers Beveiliging
19. Hans de Mulder Terrasoverkappingen
20. AST Heetkamp autoschadeherstel
21. Hoeben Rietdekkersbedrijf
22. Janssen Metaaltechniek
23. Marcel Philipsen Autotechniek
24. Kwekerij-Vieverde
25. Banden en Wielen Centrum Limburg
26. G.Hoeymakers Transport
27. Rush European Automatic
28. Knoops Metselwerken
29. Keurslager Crist Coppens
30. Kaashandel Martin
31. Ron Hoeymakers Grondwerken
32. Gelato fresca la Sicilia
33. Kapsalon Pitt

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS