Karting • Chrono

Karttalent Daan Richartz toont vechtlust en is voor de eerste keer dagwinnaar! "Supermooi"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 14 juni 2017 09:43 • Print artikel

KERPEN – Eens moet de eerste keer zijn, maar dan liever vroeger dan later voor wat betreft het winnen van het dagklassement in het Nederlands kampioenschap karting. Daan Richartz uit Zoetermeer schreef zondag in Kerpen de Micromax-klasse op zijn naam en kon zo trots de mooiste beker uit zijn nog jonge carrière in ontvangst nemen.

CRG Holland en Daan Richartz blij met overwinning in NK


En dus was zijn logische reactie dat hij ‘heel blij’ was. “Het is de eerste keer dat ik in dit kampioenschap eerste in het totaal ben geworden. Supermooi. Het geeft me moed, ik weet nu dat ik het kan, dat ik één van de snelsten ben. Maar het was wel spannend, want ik heb alles op alles gezet om mijn plek vooraan in de races niet op te geven.”

Daarin slaagde Daan, die uitkomt voor het topteam van CRG Holland van teambaas Dennis de Bruin overduidelijk. Want de eerste en de tweede race won hij. Alleen in de derde race moest hij genoegen nemen met de tweede plaats, maar daarin hoefde het jonge talent niet alle risico's te nemen. Nog steeds een uitstekend resultaat natuurlijk en bovendien genoeg om zich tot dagwinnaar te laten kronen. En dat terwijl hij pas net in de klasse rijdt. Vorig jaar maakte Daan zijn debuut in de Micromax-klasse en reed hij de laatste vier rondes van het NK mee. Dit jaar rijdt hij pas zijn eerste volledige seizoen.

De sympathieke Zuid-Hollander is pas negen jaar en rijdt toch al ruim drie jaar in karts. Dat komt doordat hij eens in Scheveningen op een regenachtige dag een racesimulator in een gamehal mocht proberen. “Ik racete tegen mijn vader”, herinnert Daan zich. “Ik vond het makkelijk. Ik zat rustig te sturen, mijn vader een stuk wilder en ik won. Ik vond het zo leuk dat ik echt wilde racen. Toen zijn we naar de buitenbaan in Lelystad gegaan en daar ben ik begonnen.”

Eerste haalde hij zijn diploma in de beginnersklasse, daar ook het diploma in de klasse voor gevorderden. Nog geen jaar later reed hij in het Nederlands kampioenschap voor viertaktkarts in de Rocky Parolin-klasse wedstrijden en werd zelfs Nederlands kampioen. Waarom hij karting zo leuk vindt, vindt Daan niet moeilijk uit te leggen. “Je moet heel fanatiek zijn voor deze sport. Je moet er veel voor doen, het is hard werken op de baan en de snelheid vind ik natuurlijk ook heel leuk.”

Dat hij in de kartsport is terechtgekomen, is overigens minder toevallig dan het lijkt, meent Daan. “Ik wilde vroeger altijd al alles van auto’s weten. Ik heb het altijd al leuk gevonden, denk ik.”

En een rijder die een dagklassement wint, blijft natuurlijk gemotiveerd. Zondag in Kerpen slaagde Daan, die als begeleider en coach de ervaren Joost van den Bovenkamp aan zijn zijde heeft, erin tijdens de eerste race met drie man weg te rijden van de rest van het veld. Op een gegeven moment kwamen zijn twee medevluchters met elkaar in aanraking en gingen ze beiden van de baan. “Toen kon ik er natuurlijk makkelijk voorbij en werd ik eerste.”

Daan Richartz wint knap in de Micro Max


Dus mocht hij in de tweede race van poleposition starten. Een tijdje ging hij aan kop maar uiteindelijk werd hij helaas toch nog ingehaald. “Ik ben steeds vlak achter hem blijven rijden.” Daan kwam weliswaar als tweede over de finish, maar even later was daar de beslissing van de wedstrijdleiding: de winnaar kreeg drie strafseconden wegens een ongeoorloofde verdedigende actie. Omdat Daan binnen die drie seconden was gefinisht, werd hij tot winnaar uitgeroepen.

Ook in de derde race ging Daan op poleposition van start. Opnieuw lag hij lange tijd aan kop. Maar toen haalden de nummer twee en drie hem in. Dat liet hij niet op zich zitten en vastbesloten om zich terug naar voren te knokken, haalde hij uiteindelijk de nummer twee en één terug in. “Helaas haalde de nummer twee mij later weer in. We zijn toen samen weggereden en ben uiteindelijk achter hem als tweede geëindigd.”

En toen werd hij dus tot dagwinnaar uitgeroepen. Dat deed hopen op nog een paar mooie resultaten dit seizoen. “Ik denk dat dat dit jaar wel goed gaat komen!”

Daan Richartz wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: NL Expo en Astra Lift.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS