Karting • Chrono

Indrukwekkend reis- en raceschema Tijmen van der Helm: "Cool om nieuwe banen te leren kennen"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 16 juni 2017 08:15 • Print artikel

KERPEN – Natuurlijk gaf Tijmen van der Helm zijn campagne in het Nederlands kampioenschap Rotax Max van Chrono Karting een goed gevolg, afgelopen zondag op het circuit van Kerpen. Op de Duitse baan snelde de dertienjarige rijder uit Den Hoorn naar de tweede plaats in het dagklassement bij de Rotax Max junioren en bouwde zo zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit.

Tijmen van der Helm podium


Hoewel hij alle reden had om tevreden te zijn – hij had zijn voorsprong in het NK immers uitgebreid – was Tijmen na afloop toch niet helemaal tevreden. Hij was in de races knap naar de respectievelijk tweede, eerste en tweede plaats gesneld, maar de tweede plaats in het dagklassement die hij daarmee had verdiend, beviel hem niet echt.

Het tekende de topsportersmentaliteit van de getalenteerde jongeling. Tot dusver had de rijder van JJ Racing al twee van de vier NK-rondes dit seizoen gewonnen en ook internationaal wint hij heel vaak. Kortom: Tijmen weet dondersgoed wat hij kan, en daar paste de tweede plaats even niet bij. “Het ging gewoon niet echt lekker”, zei hij. “Waarom? Dat vraag ik mezelf ook nog steeds af. Gelukkig deed de concurrentie het minder goed dan ik.”

Even later toen de wedstrijd-adrenaline was gezakt, kon Tijmen toen hij de beker in ontvangst nam iets meer genieten. Hij had immers goede zaken gedaan ten opzichte van de concurrentie. Hij gaat fier aan de leiding in het NK, maar weet dat er nog meer hoofdprijzen op de loer liggen, want ook in de Rotax Max Euro Challenge en CIK FIA Academy zijn er kansen op eremetaal.

Tijmen van der Helm over de finish


Niettemin waren de drie races op de Duitse piste een mooie voorbereiding op zijn aanstaande internationale wedstrijden. Zoals de derde ronde van de Rotax Max Euro Challenge op het circuit van Wackersdorf in Duitsland, eind juli, dat geldt als het Europees kampioenschap. “Ik heb daar wel ooit gereden. Ik vind het een leuke baan. Hij is heel technisch.”

Maar voordat het zover is gaat hij onder andere eerst nog trainen tijdens de officiële testdagen voor het WK van de CIK-FIA op het circuit van oud-Formule 1-coureur Mika Salo in Finland. Op die baan is Tijmen nog nooit geweest. “Ik heb er wel al video’s van gezien. Ik heb echt zin om daar te gaan rijden, het is denk ik wel een lastige baan. En er is een pretpark bij. Kan ik daar mooi eens naartoe.”

Omdat Tijmen verschillende kampioenschappen rijdt en bovendien in de weekeindes waarin hij geen races heeft vrijwel altijd traint, kent hij een ongelooflijk druk seizoen met vele duizenden reiskilometers. De sympathieke Zuid-Hollander geniet ervan, zegt hij. “Afgelopen week was ik in Le Mans (Frankrijk) om te trainen, ben nog naar school geweest, toen hiernaartoe. Nu naar Finland, daarna komt het EK in Wackersdorf, dan weer Le Mans”, somt hij zijn indrukwekkende reis- en raceschema op.

Nee, dat wordt hij niet gauw beu, zegt hij. “Het is cool om nieuwe banen te leren kennen, helemaal als je er meer uitdaging krijgt. Die krijg ik nu genoeg. En het reizen is ook leuk.” Bovendien kan hij zich meten op hoog niveau om zo een helder beeld te krijgen van waar hij staat. “De Kart Academy- en de DKM-wedstrijden zijn wat dat betreft erg leuk. Je leert nieuwe concurrenten kennen. Dan kun je ook een beetje zien wat het niveau van de beste rijders in de wereld is.”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS