Karting • Chrono

IJzersterk debuut Tijmen van der Helm bij de Rotax Juniors: nummer 13 brengt geluk!

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 maart 2016 16:00

BERGHEN - Dat nummer dertien ongeluk brengt, hoeft helemaal niet waar te zijn. Vraag maar aan Tijmen van der Helm! De pas twaalfjarige karter uit Den Hoorn rijdt al jaren met het zogenaamde ongeluksgetal. Zondag werd hij tijdens de eerste ronde van het Nederlands kampioenschap Rotax Max voor junioren derde in het dagklassement en eerste bij de rookies. Zo doet het jonge talent uit Team TKP direct mee om de topklasseringen in het klassement.

Tymen van der Helm

“Ik ben heel erg tevreden”, zei Tijmen met een grote lach op zijn gezicht, kort na de prijsuitreiking op het circuit van Berghem. “Ik had vooraf ingezet op een plaats bij de eerste vijf. Dat is dus gelukt. Ik had veel zelfvertrouwen omdat ik tijdens de kwalificatie de derde tijd had gereden.” Zijn derde plaats in de daguitslag en zijn eerste plaats in het rookieklassement zijn razendknap, maar Tijmen wil meer. Hij richt zich op een plaats in de top vijf in het kampioenschap.

Hoewel zijn resultaten van zondag alle aanleiding geven zo ambitieus te zijn, lijkt een topklassering niet voor de hand te liggen. Met de nadruk op lijkt. Waarom? Omdat Tijmen veruit de jongste rijder is bij de junioren. Hij is pas twaalf jaar en kreeg dus dispensatie van de KNAF om op die leeftijd al te kunnen debuteren bij de junioren. Dat Tymen deze dispensatie meer dan waard is, bewees de snelle karter gelijk. “De meeste jongens uit de Minimax gingen eind vorig jaar over naar de Rotax Max junioren en ik wilde meer weerstand. Daar leer je meer van”, legt Tijmen zijn overstap naar de junioren uit. Eng vond hij de overstap niet. “Als de kart maar op vier wielen rijdt.”

Tijmen begon al op vijfjarige leeftijd met karten. Dat is overigens niet zo vreemd. Hij ging altijd mee met zijn vader; Gerard van der Helm, toen die nog zelf met veel succes wedstrijden reed. “Ik dacht: dat wil ik ook doen.” En zo toog hij met zijn vader naar de De Landsard in Eindhoven om het zelf eens te proberen. “Ik wilde al snel veel meer gaan rijden”, zegt Tijmen die weldra werd begeleid door oud-topkarter Senna Koolen. “Zo heb ik uiteindelijk twee jaar voor mezelf gereden voordat ik op mijn achtste bij de Honda Cadet wedstrijden ging rijden.”

In zijn tweede jaar werd hij al kampioen. Reden om de overstap te maken naar de micromax-klasse bij Chrono. Weer een jaar later stapte Tijmen al over naar de Minimax; dit jaar rijdt dus al doodleuk bij de junioren. Alsof het niks is. Oh ja, en dan rijdt hij ook nog de kampioenschappen bij de BNL en de BMC. Tijmen houdt er niet zo van de zaken rustig aan te pakken. “Ik wil zo veel mogelijk, zo snel mogelijk leren”, legt hij uit.

Tymen van der Helm finish

Afgelopen weekeinde in Berghem tijdens het eerste NK van Chrono Karting ging het alvast heel erg goed. In de eerste race kwam hij goed van zijn plek op een opdrogende baan, wat hem direct een goede uitgangpositie voor de rest van de race bezorgde. “Ik had veel grip, dus kwam ik goed weg.” Leider Leroy Jagesar was te ver weg, dus moest Tijmen zich tevredenstellen met de tweede plaats. In de tweede race was het min of meer hetzelfde verhaal, maar ditmaal op een droge baan. Weer eindigde het aanstormende talent als tweede.

Tijdens de derde race lag de coureur, die racet op een FA-kart met JVD-Power, weldra vierde. Helaas werd hij van achteren aangetikt spinde hij en viel hij terug tot de zevende plek. Toch kon Van der Helm bij zijn eerste NK bij de Rotax Max junioren gelijk naar het podium om twee grote bekers in ontvangst te nemen. “Maar ik ben blij met mijn resultaten. Twee tweede plaatsen is geweldig.”

Maar hoe zit het eigenlijk met zijn startnummer dertien? Hij heeft het nota bene groot op zijn helm staan. “Een aantal jaar geleden moest ik een nummer verzinnen waarmee ik wedstrijden zou rijden. Ik koos toen dertien, ik vind dat een mooi getal. En dat nummer heb ik altijd gehouden.” Dat het ongeluk brengt, daar gelooft hij niet zo in. Dat is trouwens ook niet zo raar, kijk maar naar zijn uitslagen!

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS