Karting • Chrono

Girlpower in de racerij! Luna Bloem sleept zwaarbevochten podiumplaats uit het vuur: "Vooraan erbij te zitten"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 juli 2017 03:42 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Het gaat dit seizoen steeds beter met kartster Luna Bloem. Eerder dit jaar won Luna Bloem al een manche, en bij de afgelopen ronde van het Nederlands kampioenschap in Spa-Francorchamps stond ze voor het eerst op het podium. De vijftienjarige Didamse is één van de jongste coureurs in de Rotax Max seniorenklasse, maar zij wist door achtereenvolgens naar de derde, vierde en derde plek in de manches te rijden wel een zwaarbevochten podiumplaats uit het vuur te slepen. En dat moest gevierd worden!

Luna Bloem

“Ik ga met grotere stappen omhoog”, constateerde Luna blij na afloop. “Elke race leer ik weer meer bij! Ik ben weer een jaar ouder, ben een jaar meer ervaring rijker. Als je wat ouder bent, kun je nieuwe dingen beter in je opnemen. En het team begeleidt me ook heel goed.” Want bij Hugo Motorsport zit ze bij een topteam. Het zorgt ervoor dat Luna niets tekortkomt om zo goed mogelijk te kunnen presteren in het karten, een ingewikkelde sport waarbij alles moet kloppen wil je vooraan mee kunnen doen.

Dat tijdens de NK-ronde op de kartbaan van Spa-Francorchamps alles klopte, bleek wel uit haar resultaten. Tijdens de trainingen had ze al laten zien dat ze over een goede snelheid beschikte. In de kwalificatie kwam ze helaas niet verder dan de achtste tijd, maar die tijd gaf een vertekend beeld, wist Luna. “Ik heb naderhand op de data gekeken en ik had in de top drie kunnen staan. Maar in de chicane werd ik in mijn snelle ronde opgehouden. Daarom baalde ik wel van die achtste tijd.”

Ze liet zich niet ontmoedigen. Kort na de start van de eerste race lag de sympathieke Gelderse al op de vierde plaats en bewees ze andermaal dat ze snel was. Luna: “We hebben lang met zessen bij elkaar gereden. Iedereen in de kopgroep was ongeveer even snel, dus daarom was het steeds plekje wisselen. Op een gegeven moment lag ik derde en viel er voor me een gaatje.” Dat bleek helaas te groot voor Luna om dicht te rijden. Tegelijkertijd liet ze achter zich niemand meer erlangs en zo kwam de talentvolle rijdster knap als derde over de finish.

Tijdens de tweede race kwam ze als vierde door de eerste bocht en belandde ze opnieuw in een kopgroepje van zes rijders. Ze slaagde er zelfs in een aantal ronden op kop te rijden. Jammer genoeg maakte ze op een gegeven moment een foutje waardoor ze terugzakte naar de vierde plaats. Ze knokte zich terug naar de derde plaats, maar vergiste zich in de laatste ronde in de nummer vier achter haar. “Hij bleek veel dichter bij me te zitten dan ik dacht. In een bocht kwam hij er ineens langs en was ik mijn plaatsje kwijt. Dat was balen, maar daar leer ik ook van.”

Luna Bloem

De derde race verliep iets rustiger voor Luna. Ze startte als derde maar werd ingehaald door twee rijders. Zodoende lag ze lange tijd op de vijfde plek. “Maar ineens ging het weer”, zei ze. “Het chassis lag beter. Ik ben teruggereden naar de vierde plek en later ook de derde plek. Daarna ben ik de hele tijd derde gebleven.”

Het bleek genoeg voor een welverdiende podiumplaats. En dus stond ze in de paddock van het circuit aan het begin van de avond ineens met een beker in haar handen. “Ik ben wel tevreden. Ik ben dit seizoen vaak uitgevallen. Nu lukte het in alle drie de races om vooraan erbij te zitten!”

Luna’s volgende race is de zesde ronde van het NK die in augustus in Eindhoven op circuit De Landsard wordt gehouden. Daar heeft ze iets recht te zetten, zegt ze. “Ik heb er dit jaar wel heel veel pech gehad. Tijdens de Winter Cup ben ik doodziek naar huis gegaan en tijdens de tweede ronde van het NK had ik de ziekte van Pfeiffer en heb ik niet meegedaan. Maar deze keer moet het goed komen!”

Luna bedankt Sven en Jeffrey van Bergeijk, haar ouders en haar team Hugo Motorsport en René Bloem Schadeauto’s.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS