Karting • Chrono

Ferdy Snijders maakt het seizoen af in stijl: met dagzege naar Nederlands kampioenschap

Uitgegeven door Bas Kaligis • 3 oktober 2017 22:01 • Print artikel

GENK – Hij boekte tien manchezeges en vier dagzeges, geen wonder dat Ferdy Snijders zondag tijdens de laatste ronde van het Nederlands kampioenschap karting werd uitgeroepen tot kampioen van de KZ Plus-klasse. Op het circuit van Genk in België hief de 35-jarige karter uit Weiteveen vol trots de kampioensbeker.

Ferdy Snijders Nederlands kampioen KZ Plus 2017

Vier van de zes dagklassementen winnen en uiteindelijk dus ook de titel, het is meer dan Ferdy voorafgaand aan het seizoen had durven hopen. “Maar ik heb vanaf het begin af aan wel het goede gevoel gehad”, blikte snelle coureur terug. “Toen ik dit seizoen voor het eerst als eerste over de finish kwam, gaf dat zo’n onwerkelijk gevoel. Dan weet je: hier heb ik het voor gedaan. Nu ook weer, win ik twee manches. Ongelooflijk dat het me nog steeds lukt. Het geeft me nog steeds een onwerkelijk gevoel.”

Ferdy keerde in 2016 na een lange afwezigheid terug in zijn zo geliefde sport. In dat eerste jaar werd hij zesde in het kampioenschap. Voor 2017 besloot hij dat het beter moest. De Drent besloot veel af te vallen en te trainen om dit jaar zo goed mogelijk voor de dag te komen. Uiteindelijk verloor hij maar liefst zeventien kilo. “Ik moet nu zelfs lood op de kart zetten”, zei hij met een lach. “Ik voel me veel fitter nu, houd meer rekening met mijn gewicht. Het is ook niet zo moeilijk om het eraf te houden. Als je maar een doel hebt.”

Ook investeerde hij veel in zijn materiaal. “Tijdens de Winter Cup in Kerpen en Eindhoven zagen we al dat het goed ging. En tijdens de eerste ronde van het NK in Kerpen was ik tijdens de trainingen al een van de snelsten.”

Hij won de eerste ronde van het kampioenschap en wist zo meteen dat hij dit jaar kansrijk moest zijn. Toch werd het nog spannend. Voor de zesde en laatste ronde in Genk had hij een voorsprong van slechts twee punten op Marco Tenback. Dat had te maken met twee mindere ronden: in Berghem en Eindhoven scoorde hij weinig punten dankzij wat pech.

Ferdy Snijders Nederlands kampioen viert feestje met de belangrijke mensen in het team

Voor Ferdy was dus helder wat hij zondag in Genk moest doen: Tenback achter zich houden. Dat lukte hem zonder problemen. Na zijn vierde plaats in de eerste manche won hij de tweede en de derde. De titel was voor hem en dat betekende een ereronde met de Nederlandse vlag. “Dat was voor mij toch wel het mooiste moment van het weekend. Ik zag mijn monteur aan de kant staan met het kippenvel op de armen. De rest van het team was er ook bij. Dan ben je trots hoor. Ik wil ze bij deze dan ook allemaal bedanken voor hun steun.”

Het besef dat hij zich een jaar lang Nederlands kampioen mag noemen, is er nog niet bij de sympathieke garagehouder. “Waarom? Geen idee. Ik ben er vrij nuchter onder, ik heb gewoon een mooi seizoen gehad zonder al te veel pech en zonder schades. Maar ik denk dat ik over vijf jaar wel een keer zal denken: zo, dat heb ik toch maar mooi bereikt. Ik ben natuurlijk wel ontzettend blij. Ik heb al veel leuke reacties gehad. Zowel van familie en vrienden als zakelijk. Het is echt genieten!”

Ferdy Snijders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: SW Vastgoed Verbetering, Autobedrijf Ferdy Snijders, Tuindeco, Caprotech, RM Karting en FDK Racing Engines.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS