Karting • Chrono

Ferdy Snijders kent perfect weekend in Spa-Francorchamps en is terug in de titelstrijd bij NK: "Kwestie van slim rijden"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 23 juli 2017 17:43 • Print artikel

SPA-FRANCORCHAMPS – Alsof het niks was: karter Ferdy Snijders denderde afgelopen weekeinde naar de overwinning tijdens de vijfde ronde van het Nederlands kampioenschap. De 36-jarige rijder uit het Drentse Weiteveen pakte op het circuit van Spa-Francorchamps zaterdag de poleposition in de KZ2 Plus-klasse, raasde zondag naar drie opeenvolgende mancheoverwinningen en pakte dus de dagzege.

Ferdy Snijders sterke zege in KZ Plus

Glunderend zat Ferdy na afloop van de races op een stoel voor zijn tent. De sympathieke en razendsnelle Drent kon maar amper geloven wat hij zojuist had gepresteerd. “Dit is wel heel bijzonder”, zei hij. “Het is voor mij de eerste keer dat ik in een weekend alles heb gewonnen. Ik besef geloof ik nog niet helemaal wat er is gebeurd. Want dit had ik echt niet verwacht!”

Zijn perfecte score zorgde uiteraard voor het maximale aantal punten in het NK en daarmee zijn zijn titelkansen flink toegenomen. Ferdy had er even een hard hoofd in gehad nog kampioen te kunnen worden na twee pechweekeinden in achtereenvolgens Eindhoven en Berghem. Maar nu hij twee keer achter elkaar het maximale aantal punten heeft gewonnen, staat hij op de tweede plaats en gloort de titel zachtjes aan de horizon.

“Het kan nog, dus ga ik er ook voor”, zei hij nog nagenietend van zijn perfecte weekeinde. “Weet je, wat het helemaal bijzonder maakt is dat ik hier nooit eerder had gereden. De anderen hadden al data van deze baan, ik moest hier vanaf nul beginnen. Ik heb hier vorige week zondag voor het eerst getraind. Qua afstelling ging het toen helemaal de verkeerde kant op. Deze week hebben we op donderdag qua afstelling het tegenovergestelde gedaan. Het werkte. Dat blijkt wel.”

Als hij voor dit weekeinde dan toch een minpuntje moest noemen, dan was het de start. Bij elke race ging er wel iets mis, blikte Ferdy terug. “Ik heb geen idee waar dat door kwam. Ik kwam elke keer als tweede door de eerste bocht. Starten kan ik normaal gesproken wel. In Kerpen was ik steeds als een raket weg.” Ferdy liet zich niet opjutten door zijn mindere starts. Hij wachtte kalm op zijn kans en sloeg vervolgens toe. “Ik ging gewoon steeds heel dicht achter de leider in de wedstrijd rijden om te zien wat-ie deed.”

Ferdy Snijders wint NK in Spa-Francorchamps

Zo ging het in alle drie de races. Hij hoefde zich er niet eens al te druk om te maken. Het was steeds wachten op een foutje van de leider en dan snelde Ferdy er zo, hop, snel aan voorbij. “Het was een kwestie van slim rijden. Ik ben elke race heel rustig gebleven en heb gewoon mijn kans afgewacht. Dat heb ik geleerd van Frits Duizendstra (die Ferdy’s motoren prepareert, red.). Waarom jezelf druk maken als je weet dat je de snelste bent? Je kans komt dan toch wel.”

Na zijn tweede maximale score op rij kan hij, zoals gezegd, weer aan de titel denken. Toch wilde Ferdy er niet al te zeer op hopen. “Ik ga nergens van uit. Het is nu een kwestie van mijn kop erbij houden en dan maar zien waar ik uitkom. Maar eerlijk is eerlijk: dit is wel even lekker!”

Ferdy Snijders wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: SW Vastgoed Verbetering, Autobedrijf Ferdy Snijders, Tuindeco, Caprotech, RM Karting en FDK Racing Engines.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS