Karting • Chrono

Drukke periode Van Kalmthout met autosport in Indianapolis, Sebring, Road America en Palm Beach

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 oktober 2016 15:54 • Print artikel

GENK – Hij was eigenlijk al gestopt met karten om zich volledig op de autosport te richten, maar Rinus van Kalmthout kon het toch niet laten. Zo stond hij op het circuit van Genk aan de start van de achtste en laatste ronde van het Nederlands kampioenschap karting. De zestienjarige toprijder uit Hoofddorp won prompt het dagklassement bij de Rotax Max senioren.

Rinus van Kalmthout winst bij laatste NK

“Afsluiten als dagwinnaar is een mooi resultaat in mijn laatste kartrace”, zei een tevreden Rinus met een grote lach op zijn gezicht. “Nu wel echt. We hebben op het laatste moment nog besloten hier mee te doen. Ik was gevraagd door Ramon van RR Racing. Ik ken de baan in Genk heel goed, maar het niveau was vandaag heel hoog. Ik heb er wel echt voor moeten vechten.”

De feiten van het weekeinde dus? Tweede, eerste en tweede in de races. Daarmee bewees Rinus andermaal zijn kracht in de kart en dat zijn overstap naar de autosport min of meer logisch is. De sympathieke rijder uit Noord-Holland heeft zich de afgelopen jaren overduidelijk bewezen in diverse (internationale) kartdisciplines en is klaar voor de overstap naar de door hem zo begeerde autosport. Hij debuteert komend seizoen in het Amerikaanse Cooper Tires USF2000 Championship Powered by Mazda bij het topteam van Carlin Benik.

Rinus van Kalmthout

Voordat het zover is wacht hem een drukke periode van voorbereidingen. Zo gaat hij nog deze maand drie weken volop testen in de Verenigde Staten. Hij bezoekt er achtereenvolgens de banen van Indianapolis (waar hij gaat testen op het Grand Prix-circuit, niet de oval dus), Sebring, Road America en Palm Beach. Op de baan van Road America in Wisconsin zal hij bovendien met zijn vader Marijn en een derde rijder de lokale zevenuursrace rijden.

Op 29 oktober is hij voor een dag terug in Nederland om zijn nieuwe school te bezoeken, het Centrum voor Topsport en Onderwijs (CTO) in Eindhoven. Daar gaat hij ook op kamers wonen. Een dag later is hij alweer in Estoril voor zijn eerste autosportrace. Dat zal gebeuren tijdens het slotevenement van de Formule Renault 2.0. “Daar ga ik vooral naartoe om race-ervaring op te doen. En misschien ga ik in de winter nog een paar extra races doen.”

Rinus kan niet wachten totdat het seizoen begint. Hij is dit seizoen al eens wezen kijken bij een race en is daar zelfs voorgesteld als één van de nieuwe rijders in het aanstaande USF2000-kampioenschap, ten overstaan van ruim 200.000 mensen. “Ik heb er echt heel veel zin in. Ik hou ervan om naar Amerika te gaan. Ik ben er al zo’n tien keer geweest en vind het een geweldig land. Tijdens de races is alles eromheen mooier dan in Europa. Dan bedoel ik vooral de show en het spektakel. Er is ook geen maximum geluidslevel voor de auto’s. De banen zijn er ook echt heel gaaf; zoals Watkins Glenn, Sebring en Road America. Ik heb al wat op de simulator en die banen zijn heel tricky heb ik gemerkt. Als je één foutje maakt, zit je al in de muur. Dat vind ik wel een uitdaging.”

Zondag had hij in Genk in ieder geval nog een mooie gelegenheid om zijn raceskills wat verder bij te schaven. Want tijdens twee van de drie races regende het behoorlijk. Dergelijke omstandigheden vragen veel van de rijder. De beste komen dan ook altijd bovendrijven, bijna letterlijk. Rinus meldde zich als vanouds voorin en had van het racen op een natte baan genoten. “Rijden in de regen ligt me wel. Zeker op deze baan. Ik heb hier altijd veel getraind. Ik ken de baan dus goed. Ik vond het alleen maar leuk, heb me uitstekend vermaakt. Maar nu de autosport in. Een hoop nieuwe uitdagingen en een hoop te leren!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS