Karting • Chrono

Doorzetter Bira van Haver vecht zich van achteren naar fenomenale podiumplaats

Uitgegeven door Bas Kaligis • 8 februari 2017 15:31 • Print artikel

EINDHOVEN - Karter Bira van Haver heeft zondag op circuit De Landsard tijdens de tweede Wintercup-race laten zien dat hij over een grandioze knokkersmentaliteit beschikt. De twaalfjarige rijder uit Nieuw-Vennep vocht zich in de finale van de Micromax-klasse van de laatste naar de derde plaats. Daarmee verzekerde hij zich van een fraaie tweede plaats in het winterkampioenschap.

Bira van Haver podium

“Ik ben er heel blij mee”, glunderde een trotse Bira na afloop. “Ondanks alle tegenslag ben ik goed naar voren gereden.” Daarmee doelde hij op een minder voorspoedige training, maar met name op de prefinale waarin hij door tegenslag als laatste eindigde. Dat betekende vanzelfsprekend een fikse uitdaging voor de finale, aangezien de uitslag van de prefinale geldt als startpositie voor de finale.

Maar Bira liet zich niet ontmoedigen. Hij was vastbesloten iets te maken van zijn race en op en top gemotiveerd toonde hij al bij de start zijn ambities. Hij denderde meteen naar voren en na één rondje lag hij al op de twaalfde plaats. Met uitzicht op meer bovendien en dat bleek dan ook weldra, want in een ommezien was hij naar de vierde (!) plaats geracet. Over jezelf in je stuur vastbijten gesproken…

Toen ook die rijder was verschalkt, lonkte het podium nadrukkelijk voor de talentvolle rijder uit Noord-Holland. En warempel, ook de nummer drie moest buigen voor de dadendrang van Bira. “Helaas kon ik niet ook nog de nummer twee inhalen, maar derde is ook een heel mooie plaats. Vooral omdat ik achteraan moest beginnen.”

Terugblikkend op twee geslaagde wintercupweekeinden (tijdens de eerste wintercupronde in Kerpen werd hij tweede) stelde Bira tevreden vast dat het er goed uitziet voor het aanstaande seizoen. “Ik heb gemerkt dat ik goed in de top moeten kunnen rijden. Ik wil natuurlijk heel graag eerste worden in het kampioenschap, wil het mijn tegenstanders moeilijk maken. Maar een plaats in de top drie zou ook al heel erg fijn zijn.”

Bira van Haver CRG

Die ambitie is zeker niet uit de lucht gegrepen. Allereerst spreken zijn resultaten tijdens de Micromax-klasse voor zich, maar bovendien heeft hij zich als rijder verbeterd ten opzichte van de rijder die hij was aan het begin van het afgelopen seizoen. “Toen had ik er nog wat meer moeite mee naar een ander toe te rijden, nu gaat dat een stuk beter. Waarom dat is, weet ik eigenlijk niet.”

Zijn vader Cees, tevens Bira’s monteur, wist dat wel. “Hij geeft nu goede feedback over de kart”, zei hij. Bira: “Vroeger wist ik wel dat de kart niet goed instuurde, maar zei ik dat niet. Ik dacht dat iedereen dat had, dat ik er dus niet over moest klagen. Maar soms zie ik anderen hard gaan of iets harder dan ik en dan denk ik: dat moet ik toch ook kunnen. Toen dacht ik: dan moet ik wel gaan zeggen wat er beter kan.”

Gesterkt door die wetenschap herhaalt Bira maar al te graag zijn ambities voor het komend seizoen. “Ik hoop dit jaar races te gaan winnen en dat ik in ieder geval regelmatig in de top eindig!”

Bira bedankt Slangen Karting, Dennis de Bruin en zijn vader Cees voor hun steun zodat hij zijn sport zo goed mogelijk kan uitoefenen.

Bira van Haver wordt gesponsord door: Racing Sportiva, Gratama en Luxwolda Classic Car Taxaties en Garage Schellekens.

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS