Karting • Chrono

Doorzetter Bira van Haver beloond met podium, en een grote boost aan vertrouwen voor 2017

Uitgegeven door Bas Kaligis • 29 december 2016 16:03 • Print artikel

KERPEN - Als de eerste Winter Cup een indicatie is voor volgend seizoen, dan zit het met Bira van Haver wel snor. De elfjarige karter uit Nieuw-Vennep snelde tijdens de laatste Wintercup op de Erftlandring in Kerpen naar de tweede plaats in de Micromax-finale en loste daarmee zijn belofte van het afgelopen jaar in.

Bira van Haver


“Ik ben zeker blij met de tweede plaats. Ik vond het tijdens de race erg spannend”, zei een blije Bira met een glimlach. “Vooral de tweede plek verdedigen in het begin was wel zwaar. Ik moest goed op mijn rijden letten. Maar het ging goed. Het ligt er wel een beetje aan op welke baan je rijdt. Op sommige banen gaat dat goed, op andere minder.”

En getuige zijn resultaten op de Duitse baan ligt de omloop hem wel. Toch is het niet zijn favoriete circuit. “Dat is Spa”, zei het jonge karttalent resoluut. “Ik ben daar altijd wel snel, ik kan daar lekker door de bochten.”

Zijn uitstekende rijden in Kerpen maakte impliciet duidelijk dat van Bira komend seizoen op alle banen wat verwacht kan worden. De sympathieke rijder uit Noord-Holland was samen met de winnaar de smaakmaker in de nieuwe klasse en bewees dat hij niet alleen heel hard kon rijden en verdedigen, Bira bewees ook dat hij samen met zijn vader Cees van Haver de kart uitstekend voor elkaar had.

Eén en ander moet hem komend jaar vooraan laten meedraaien in de Micromax-klasse. Althans, daar hoopt de ambitieuze Bira toch op. “Ik denk dat ik vooraan moet kunnen meestrijden. Het ging erg goed. Aan het eind van het afgelopen seizoen ging het eigenlijk al steeds beter. Ik kijk erg uit naar volgend jaar.”

Bira van Haver

Bira mag dan nog maar elf jaar oud zijn, karten is al meer dan de helft van zijn leven zijn hobby. Hij stapte voor het eerst in toen hij pas vijf jaar oud was. Dat was op het circuit van Zandvoort. Zijn vader had een kart voor hem gekocht en die moest natuurlijk geprobeerd worden. “Ik weet nog dat hij de motor voor het eerst aanzette”, aldus de jongeling. “Ik schok me dood door het geluid. Gelukkig raakte ik er al snel aan gewend.”

Bira reed rondje na rondje op de kartbaan bij het duinencircuit en zo ontstond een passie die nog altijd zijn leven beheerst. Hij nam kartlessen op de buitenbaan van Lelystad en zo kreeg hij als snel de drang om wedstrijden te rijden. Wat hij zo leuk vindt aan zijn sport? Simpel, stelt hij. “De snelheid. Ook het inhalen natuurlijk, het is leuk als dat snel gaat. En de techniek.”

Inmiddels al een aantal jaren wedstrijdrijder heeft Bira zijn doelen voor de toekomst al lang en breed bepaald. Hij wil later de autoracerij in. Wat precies is nu nog niet zo belangrijk. “De autosport zou ik heel graag willen. Dat bereiken lijkt me echt super.”

Bira van Haver wil de volgende mensen bedanken voor hun ondersteuning: "Ik wil graag mijn ouders en familie bedanken, zij zijn de grootste suporters. Natuurlijk Dennis de Bruin van CRG racewereld voor de begeleiding, en de sponsoren Gratama Classic Car Taxaties, Schellekens Groep.nl en Sportiva Racegear voor hun steun."

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS