Karting • Chrono

Dani van Dijk glundert na miraculeuze wederopstanding: "Herstellen van tegenslag"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 24 augustus 2016 17:10

BERGHEM – Hij leek een ongelooflijk pechweekeinde tegemoet te gaan, maar in plaats daarvan toonde karter Dani van Dijk zich de man van de miraculeuze wederopstanding. De twaalfjarige Diemenaar reed in Berghem tijdens de zesde ronde van het NK Rotax Max een daverende inhaalrace. Na pech in de kwalificatie denderde hij vanaf de achterste startrij door het veld naar voren en belandde alsnog op het podium. Tevens werd hij de beste Rookie in de Minimax-klasse. Zo ging het karttalent uit de stal van Pierre Redeker weer met een grote beker naar huis.

Dani van Dijk grote beker beste Rookie

“Ik ben best blij over het algemeen”, zei Dani zondag over zijn resultaten op de Brabantse piste. Hij zei het met slechts een bescheiden lach, want ja: hij was blij dat hij toch nog zover gekomen was, maar tegelijkertijd wist hij dat er normaal gesproken veel meer in gezeten had in zijn toch al zo knappe optreden. Wat was er gebeurd? Dani had een dag eerder tijdens de kwalificatie te maken gekregen met een kapotte gaskabel, kon zo geen tijd neerzetten en werd derhalve als laatste geklasseerd. Dat betekende dat hij in de eerste race van de niet te benijden 31ste plaats moest starten. En dat terwijl het rijden in de trainingen nog zo goed was gegaan.

Maar Dani wist dat hij zich niet moest verliezen in negatieve gedachten. Dat is één van de belangrijkste lessen die hij de afgelopen jaren wel heeft geleerd. “Je moet juist proberen te herstellen van tegenslag”, zei hij. “Dan kun je betere resultaten rijden dan wanneer je je hoofd laten hangen.” Dat was een waarheid als een koe, want Dani - die met opgeheven hoofd en een flinke portie wilskracht de baan op ging voor de eerste race - liet zien dat een goede karter zelfs van de laatste plaats nog héél ver kan komen.

Zijn opmars was ongekend. “Bij de start spinden er een paar voor me, daarna heb ik op eigen kracht nog een aantal jongens ingehaald. Toen lag ik al veertiende. Later spinden nog een paar rijders en heb ik er zelf nog een paar ingehaald”, deed Dani zijn relaas over zijn demonstratie inhalen. Zijn resultaat mocht er dan ook wezen: zevende! “Toen ik over de finish kwam, dacht ik dat ik elfde was geworden. Toen ik hoorde dat ik zevende was geworden, was ik best blij.”

Die plek bood voor de tweede race een heel wat betere uitgangspositie dan die voor race één. Wel waren de omstandigheden totaal anders: het regende dat het goot en dus moesten de slicks worden vervangen door regenbanden. Dani liet zich niet intimideren door de uitdagende omstandigheden en reed bij de start brutaal van plek zeven naar plek vier. “Daarna ben ik in een groepje van vier weggereden.” Uiteindelijk kwam hij ook als vierde over de finish. Met recht een resultaat om trots op te zijn. Groot was dan ook de teleurstelling dat hij een tijdstraf van drie seconden kreeg omdat hij een andere rijder bij de start zou hebben geraakt. Dani vond de straf onterecht, maar de jury was onverbiddelijk en zette hem helaas terug naar de zevende plaats.

Dani van Dijk Redeker

Ook die tegenslag kreeg Dani niet klein. Vol goede moed begon hij aan de derde en laatste race van het weekeinde. Vertrokken vanaf de zevende plaats claimde hij bij de start prompt de derde positie. “Op een gegeven moment begon ik steeds sneller te rijden en zo kwam ik dicht bij de nummer twee”, zei Dani. “Jammer genoeg zakte ik daarna wat terug en finishte ik als vierde.”

Toch kon Dani tevreden terug kijken op zijn weekend. Helemaal toen hij zijn grote beker in ontvangst kon nemen op het podium vanwege zijn eerste plaats bij de Rookies. Een resultaat om trots op te zijn. Zeker gezien zijn laatste startplaats tijdens de eerste race. Een rijder die dan alsnog om de podiumplaatsen strijdt, heeft dus drie wel heel knappe races gereden. Daarmee bewees Dani overduidelijk dat je als topsporter nooit het hoofd in de schoot moet werpen. Er zijn altijd mogelijkheden!

Dani bedankt zijn familie, Pierre Redeker en het hele team van Redeker Motorsport.

Dani van Dijk wordt in zijn raceactiviteiten ondersteund door: Keurslager Michel en Miriam Schöningh, TextPosters.com, IJspret Amsterdam en Limoshare.biz.

Facebook Dani van Dijk

Website Dani van Dijk

 

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS