Karting • Chrono

Coen Doorn houdt niet van rustig aan doen: in stijl Nederlands kampioen! "Ik was heel blij"

Uitgegeven door Bas Kaligis • 6 oktober 2016 09:58 • Print artikel

GENK – Hij is pas twaalf jaar oud, mag zich sinds zondag Nederlands kampioen noemen in de Micromax-klasse en dat in zijn pas tweede seizoen in het karten. Coen Doorn uit Blaricum is een talent en heeft nu al een mooi en bijzonder verhaal te vertellen.

Coen Doorn blij met Nederlands kampioenschap

“Heel leuk”, vond Coen zijn titel. Het was een bijna logische voortzetting van vorig jaar, toen hij in zijn eerste jaar als wedstrijdkarter meteen de rookietitel won in de Micromax. Amper een jaar later was de mooiste titel van zijn klasse voor hem. Om te onderstrepen wie dit seizoen de beste karter was, won de sympathieke Noord-Hollander zondag ook nog even de laatste race van het seizoen. “Toen ik over de finish kwam tijdens de derde race wist ik nog niet dat ik Nederlands kampioen was. “Maar toen vroeg een meneer van de wedstrijd of ik de Nederlandse vlag wilde aanpakken voor zijn ererondje. Toen wist ik dat ik kampioen was. Ik was heel blij.”

In de twee races daarvoor was hij respectievelijk vijfde en zesde geworden. Dat zat hem een beetje dwars, erkende hij na afloop. “Ik had in die races pech met de start.” Zo kreeg Coen in de eerste manche een tikje waardoor hij aan de buitenkant van de baan ging. In de tweede kreeg hij een duw vanachter. Daardoor kwam hij vast kwam te zitten aan de bumper van de kart voor hem. Het duurde even voordat de rijder van FJ-Motorsport los was en hij moest als twee-na-laatste zijn race hervatten. In dat licht bezien is het ontzettend knap dat hij dan toch nog zesde werd. De rijder met startnummer vier baalde natuurlijk wel. “Anders had ik misschien wel een betere uitslag gereden. Maar ik heb het rechtgezet in de laatste manche”, doelde hij op zijn winst. “Ik dacht van tevoren: alles vergeten en gewoon doorgaan.”

Coen Doorn

In die derde manche was het nog even spannend voor Coen. “Ik dacht op een gegeven moment: kom alsjeblieft met het bordje met de laatste ronde. Gelukkig duurde het daarna niet lang meer.” Hij zoefde als eerste rijder voorbij de finishvlag en pakte zo glorieus zijn eerste nationale titel in de kartsport. En dat voor iemand die eigenlijk motorcrosser had willen worden.

Hoe dat zit? Wel, zijn oom croste ook, reed vroeger in het Europees kampioenschap en die sport leek Coen ook wel wat. “Maar mijn moeder vond het te gevaarlijk”, aldus de jonge kampioen. “Ze kende Patrick de Vries (zijn teambaas, red.) al heel lang en vroeg of ik een keer mee mocht gaan karten om te proberen. Dat was in Berghem en het ging best redelijk. Na een paar weken trainen ben ik begonnen met wedstrijden te rijden.” En nu al, binnen twee jaar, heeft hij dus de rookietitel en de algemene titel in de Micromax-klasse op zak!

Bij FJ-Motorsport zijn ze trots dat ze als kleiner team in de paddock een kampioen hebben kunnen afleveren. “We hebben met Coen kampioen kunnen worden mede omdat we klein zijn”, aldus Jennifer van der Beek, zijn monteur en begeleidster. “We kunnen echt de focus leggen op de kinderen, zijn non-stop met zo’n gastje bezig. Als klein team kun je heel goed naar zo’n jochie kijken. Coen heeft het echt waargemaakt dit seizoen. Knap. Hij leert de dingen snel. Je hoeft hem meestal maar één of twee keer iets uit te leggen en hij snapt het. Daardoor maakt hij grote stappen. Vorig jaar heeft hij het meeste geleerd, dit jaar zijn we aan het finetunen geweest met het inhalen en het beter omgaan met zenuwen.”

Met de titel op zak gaat hij volgend seizoen een stapje hogerop. Dan hoopt hij in de Minimax-klasse opnieuw van voren te kunnen rijden. Het zal natuurlijk wel even wennen worden, maar Coen kijkt er al naar uit. “Ik heb er veel zin in!”

MEER NIEUWS...

Babe-box

Xtra

COLUMNS